AAA

COVID-19 | 24.02.2021 21:25 > 24.02 21:25

Netanjahu potvrdio da deli vakcine sa prijateljskim zemljama


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas potvrdio da deli vakcine protiv korona virusa sa više prijateljskih zemalja koje su ranije činile usluge jevrejskoj državi.

On je to rekao u vreme kada je Izrael suočen sa kritikama da ne pomaže dovoljno Palestincima da bi se i oni vakcinisali, a raspolaže velikim zalihama vakcina.
U razgovoru sa novinarima Netanjahu je ocenio da je Izrael ima "više nego dovoljno" vakcina za sopstvenu populaciju i da je on lično odlučio da podeli ono što je nazvao simboličnim brojem doza da nagradi saveznike.

"To je učinjeno zauzvrat za stvari koje su već primljene, kroz mnoge kontakte u različitim oblastima čije detalje neću ovde pominjati", rekao je Netanjahu.

Izraelski javni servis Kan objavio je da se oko 100.000 vakcina Moderna isporučuje u 15 savezničkih zemalja, uključujući zemlje koje su priznale Jerusalim kao glavni grad Izraela, poput Hondurasa i Gvatemale, kao i u zemlje Afrike koje jačaju veze s Izraelom.

Jevrejska država je dala samo 2.000 doza vakcina Palestinskoj upravi da imunizuje zdravstvene radnike na Zapadnoj obali.

Palestincima je preostalo da se bore ne bi li sami obezbedili vakcine iako su zvaničnici UN i organizacije za ljudska prava rekli da je Izrael kao okupaciona sila odgovorna da im ih obezbedi.

Izrael tvrdi dana osnovu privremenih mirovnih sporazuma iz 1990-tih godina nema takvu odgovornost.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.