AAA

COVID-19 | 06.03.2021 09:40 > 06.03 09:40

Godinu dana od prvog zvanično potvrdjenog slučaja infekcije korona virusom


Na današnji dan pre godinu dana u Srbiji je zvanično potvrdjen prvi slučaj infekcije korona virusom, a do sada je zvanično potvrdjeno 478.878 slučajeva zaraze dok je od posledica infekcije umrlo 4.525 osoba.

Vest o prvom inficiranom, muškarcu od 43 godine, potvrdio je ministar zdravlja Zlatibor Lonačar na vanrednoj konferenciji za novinare.
Lončar je više puta ponovio da nema nikakvog razloga za paniku, da je pojava virusa bila pitanje sata i da je nerealno da ima zemlje bez inficiranih korona virusom.

Ministar zdravlja rekao je da to pitanje ne treba politizovati, da nijedna odluka neće biti doneta iz političkih već samo iz stručnih i zdravstvenih razloga, kao i da struka ne može da zavisi od toga da li su raspisani izbori ili nisu, te da će na prvom mestu biti zdravlje gradjana.

Vlada Srbije 13. marta obrazovala je Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa, u kojem učestvuju pojedini članove Vlade, direktori relevantnih institucija i klinika i predstavnici drugih relevantnih tela.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je 15. marta da je državni vrh doneo odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele države.

Vanredno stanje podrazumevalo je da se starijima od 65 godina preporučuje da ne izlaze napolje i da škole nastavu vode onlajn.

Tri dana kasnije, 18. marta stupila je na snagu odluka Vlade Srbije da se starijima od 65 godina potpuno zabrani kretanje, kao i da se svim gradjanima zabrani kretanje od 20 sati do 6 sati ujutru.

Od 20. marta zatvorene su granice države i ukinut medjugradski prevoz a dan kasnije zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, tržni centri i ukinut je gradski prevoz.

Vanredno stanje bilo je na snazi do 6. maja, i do tada je u Srbiji potvrdjen 9.791 slučaj infekcije korona virusom, a 1.971 osoba umrla je od posledica infekcije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.