AAA

COVID-19 | 20.04.2021 18:15 > 20.04 18:15

EMA: Korist od Džonson i Džonson vakcine veća od rizika

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da je ustanovljena moguća veza izmedju vakcine Džonson i Džonson protiv kovida 19 i retke pojave stvaranja krvnih ugrušaka, ali je istakla da je korist od vakcinacije veća od rizika.

Stručnjaci EMA su rekli danas da bi na etiketi Džonson i Džonson vakcine protiv kovida-19 trebalo dodati upozorenje o stvaranju neobičnih krvnih ugrušaka.
Evropska agencija za lekove je navela da bi ove retke poremećaje krvi trebalo smatrati "vrlo retkim neželjenim efektima vakcine".

Prošle nedelje, kompanija Džonson i Džonson zaustavila je distribuciju vakcina Evropi pošto su zvaničnici američkih zdravstvenih vlasti stopirale vakcinu te kompanije iz predostrožnosti posle izveštaja da je šest osoba u SAD kao nuspojavu na vakcinu imalo stvaranje krvnih ugrušaka, medju skoro sedam miliona vakcinisanih.

Evropski zvaničnici su rekli da su uzeli u obzir sve trenutno dostupne dokaze iz SAD, medju kojima i osam izveštaja o ozbiljnim slučajevima retkih krvnih ugrušaka povezanih sa niskim nivoom trombocita, uključujući i jedan smrtni slučaj.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.