AAA

COVID-19 | 06.05.2021 17:20 > 06.05 17:38

Od sutra rad kafića i u zatvorenom prostoru do 22 sata

Krizni štab za borbu protiv korona virusa odlučio je da od sutra dozvoli rad zatvorenih prostora ugostiteljskih objekata u Srbiji.

Kako je novinarima posle sednice štaba rekao epidemiolog Branislav Tiodorović, dozvoljeno je kafićima i restoranima da rade do 22 časa sa 50 odsto kapaciteta i uz strogo poštovanje mera poput razdaljine izmedju gostiju od 1,5 do dva metra.
"Neće biti ni muzike, bilo da je u pitanju živa muzika ili ona koja se pušta putem kompjutera", rekao je epidemiolog.

Ocenio je da se posle uskršnjih i prvomajskih praznika može očekivati rast broja novoinficiranih ali ne kao što je bio slučaj posle Sretenja.

"Virus je tu u našem okruženju i moramo biti svesni da s njim još nismo završili i da nas čeka teška borba", rekao je Tiodorović.

On je kazao da je doneta i odluka da svi državljani Srbije koji rade u inostranstvu a u tim zemljama u potpuno vakcinisani, mogu da udju u Srbiji bez ograničenja.

Upitan kada se može očekivati otvaranje noćnih klubova i održavanje svadbi, epidemiolog je kazao da je neophodno da broj novoinficiranih na dnevnom nivou padne ispod 100 kako bi se razmišljalo o vraćanju normalnom životu.

"Sačekaćemo još malo, ništa se u ovoj oblasti ne može planirati. Kad budemo sigurni da imamo ispod 100 novoinficiranih dnevno, odnosno kad dostignemo 60 ili 70 odsto kolektivnog imuniteta možemo razmišljati da pustimo sve da normalno funkcioniše", kazao je Tiodorović.

Komentarišući zahteve da se potpuno vakcinisanim gradjanima omoguće odredjene privilegije, on je rekao da svaka odluka u tom smisli mora biti uskladjena sa medicinskim standardima ali i sa pravnim normama.

"Moramo omogućiti i radi se na tome da i oni koji se iz opravdanih, zdravstvenih razloga nisu mogli vakcinisati, koriste odredjene benefite uz negativan PCR ili antigenski test. Tu moramo poštovati ljudska prava u celini", dodao je Tiodorović.

Prema poslednjim podacima u Srbiji je još 21 osoba umrla od posledica zaraze korona virusom, a virus je potvrdjen kod još 1.366 osoba.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.