AAA

COVID-19 | 07.05.2021 21:25 > 07.05 21:25

Britanija ublažila restrikcija za putovanja u inostranstvo

Britanska vlada objavila je da od 17. maja ublažava restrikcije za putovanja u inotstranstvo, ukidajući obavezan karantin za dolaske u Englesku iz 12 zemalja i teritorija medju kojima su Izrael i Portugal ali nisu vodeće turističke destinacije Francuska i Španija.

Na konferenciji za novinare danas ministar saobraćaja Grant Šaps objavio je da se ukida zabrana putovanja u inostranstvo, na snazi od januara kada su bila dozvoljena samo neophodna putovanja, a uvodi se sistem restrikcija kojim se zemlje svrstavaju u tri kategorije zavisno od zdravstvene situacije.
Na zelenoj listi 12 zemalja ili teritorija gde je dozvoljeno putovanje su izmedju ostalog Portugal, Izrael, Gibraltar, Australija, Novi Zeland, Singapur i nekoliko ostrva.

Za te zemlje će ipak biti obavezni testovi pre i posle dolaska. PCR test u Britaniji košta više od 100 funti (115 evra).

Većina zemalja ostaju u takozvanoj narandžastoj zoni, odnosno iz kojih putnici moraju da idu u karantin i da urade više testova.

Vodeće letnje destinacije kao što su Francuska, Španija i Grčka nisu još uključena u zelenu listu ali će se spisak revidirati svake tri nedelje, rekao je ministar.

Iz zemalja na crvenoj listi u Britaniju mogu da dodju samo osobe sa boravkom u Britaniji ali moraju da idu u karantin od 11 noći u hotelu o njihovom trošku, što je oko 1.750 funti (oko 2.000 evra) po osobi.

Zemljama i teritorijama na cvenoj listi dodati su Turska, Maldivi i Nepal.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.