AAA

COVID-19 | 15.05.2021 15:05 > 15.05 15:26

Nemačka skinula Srbiju sa liste visokorizičnih zemalja zbog korona virusa


Nemačka je skinula Srbiju sa liste visokorizičnih zemalja i ona će od sutra biti u kategoriji rizičnih zemalja po pitanju opasnosti od zaraze korona virusom.

Srbija je na listi visokorizičnih zemalja bila od 21. januara.

Uz Srbiju, sa liste visokorizičnih područja skinuti su i Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Kosovo. Crna Gora je sa te liste skinuta 9. maja, prenosi Dojče vele.

Od država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, na nemačkoj listi visokorizičnih zemalja nalaze se jedino još Hrvatska i Slovenija, objavljeno je na sajtu nemačkog instituta Robert Koh.

Zemlje, odnosno regioni, razvrstani su u četiri kategorije. U jednoj su zemlje u kojima postoje nove varijante virusa, u drugoj su visokorizične, u trećoj rizične, a u četvrtoj zemlje u kojima ne postoji rizik.

Albanija je jedina od zemalja regiona koja je na spisku zemalja koje nisu rizične.

Stepen rizika zemalja, odnosno područja, utvrdjuje se na osnovu broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana.

Liste se sastavljaju na osnovu zajedničke odluke nemačkog inistuta Robert Koh i saveznih ministarstava zdravlja, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Na sajtu Ambasade Nemačke u Beogradu stoji da od 13. maja važe odredbe Direktive o ulasku u tu zemlju u uslovima pandemije korona virusa, prema kojoj je za ulazak u Nemačku potrebno imati ili potvrdu o revakcinaciji ili negativan antigenski ili PCR test na korona virus ili potvrdu o preležanoj bolesti Kovid-19.

Nemačka priznaje imunizaciju jedino vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). To su vakcine kompanija Bajontek/Fajzer, Moderna, Astrazeneka i Džonson i Džonson.

Revakcinisanim se smatraju osobe koje su primile dve doze vakcine, ili jednu dozu vakcine Džonzon i Džonson.

Za ulazak u Nemačku na osnovu potvrde o revakcinaciji, neophodno je da prodje najmanje 14 dana od poslednje potrebne pojedinačne doze.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.