AAA

COVID-19 | 18.06.2021 12:00 > 18.06 12:00

Izrael će dati Palestinskoj upravi 1,2 miliona doza Fajzer vakcina

Izrael će u narednim danima dati 1,2 miliona doza Fajzer vakcina protiv korona virusa Palestinskoj upravi, odlučio je novi izraelski ministar zdravlja Nican Horovic.

Tako će se Palestinska uprava snabdeti unapred vakcinama koje je Fajzer trebalo da joj isporuči na jesen, saopšteno je danas u kabinetu izraelskog premijera.
Ocenjeno je da su zalihe vakcina u Izraelu dovoljne za trenutne potrebe, te da će se Palestincima dati one doze kojima uskoro ističe rok.

U zamenu za isporuku vakcina iz Izraela Fajzer će kasnije dati toj zemlji vakcine planiranu za Palestinsku upravu, kako bi se osiguralo da se Izraelci ne suoče sa nestašicom, javljaju danas izraelski mediji.

Vakcine će biti namenjene stanovnicima Zapadne obale i pojasa Gaze.

Po podacima palestinskog Ministarstva zdravlja 436.275 Palestinaca na tim teritorijama je primilo najmanje jednu dozu vakcine, a oko 260.000 žitelja obe doze, uključujući 100.000 palestinskih radnika koje je vakcinisao Izrael tokom proteklih meseci.

Najviše Palestinaca vakcinisano je na Zapadnoj obali, a samo 52.000 stanovnika Gaze je primilo jednu ili dve doze.

Ministarstvo je navelo da je u Gazu ove nedelje stiglo još 226.000 doza vakcina, ali Palestinci koji tamo žive oklevaju da se vakcinišu.

Odluku u principu o slanju vakcina Palestinskoj upravi koja vlada Zapadnom obalom donela je prethodna Vlada Izraela, ali detalji nisu finalizovani. Razmatrala se mogućnost da Palestinska uprava plati za vakcine, ali dogovor o ceni nije postignut.

Kako je navedeno Izrael trenutno ima milione doza vakcina, pa je jedan visoki palestinski zvaničnik koji se nedavno sastao sa predstavnicima medjunarodnih organizacija ocenio da ta zemlja može da potroši 1,2 miliona na Palestince.

U ponedeljak je Visoki sud pravde Izraela razmatrao peticije šest humanitarnih orgnizacija koje su tražile da Izrael obezbedi vakcine Palestincima.

Država je tražila da se peticije odmah odbace, tvrdeći kao i ranije da Izrael nije odgovoran za zdravstvenu brigu na palestinskim teritorijama.

Sudsko veće je to odbilo, a potpisnici peticije su ocenili da isporuka od 1,2 miliona doza nije dovoljna i da je odluka doneta suviše kasno, te da Izrael ima moralnu i pravnu obavezu, a na osnovu medjunarodnog prava da osigura zdravlje stanovnika teritorija pod svojom kontrolom.

Broj slučajeva zaraze korona virusom u medjuvremenu je opao na Zapadnoj obali, ali i broj testova.

U četvrtak je bilo 15 hospitalizovanih pacijenata na Zapadnoj obali, gde živi goto tri miliona Palestinaca. U pojasu Gaze sa dva miliona žitelja hospitalizovano je 65 pacijenata.

Direktor izraelskog Ministarstva zdravlja Hezi Levi apelovao je još ranije da Izrael vakciniše Palestince, upozorivši da ako to ne uradi rizikuje da minira ono što je postignuto masovnom kampanjom vakcinacije u toj zemlji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.