AAA

COVID-19 | 20.08.2021 08:50 > 20.08 08:50

Ivanuša: Epidemiološka situacija jako ozbiljna, važno vakcinisati se

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša ocenio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji jako ozbiljna, da su "brojevi visoki i da brzo rastu".

Ivanuša je za Radio-televiziju Srbije (RTS) naglasio da je od izuzetne važnosti vakcinisati se protiv korona virusa zbog brzog širenja delta soja virusa.
"Možemo očekivati sledeće nedelje i 3.000 obolelih, a onda i da taj broj poraste. (...) Situacija će se još pogoršati i videćemo slike koje smo gledali za vreme prvog i drugog talasa. Povećavaće se broj obolelih, hospitalizovanih i umrlih, to smo videli u drugim državama", kazao je Ivanuša.

On je rekao da Srbija dobro sprovodi proces imunizacije, da ima relativno visoki broj vakcinisanih gradjana starijih od 60 godina, ali da nije dovoljan.

"Da je broj 90 odsto, ja bih mirnije spavao. Delta soj je veoma zarazan i ljudi koji nisu primili bar prvu dozu vakcine verovatno će oboleti", naglasio je Ivanuiša.

Govoreći o trećoj, buster dozi vakcine, Ivanuša je naveo da je stav SZO da se ona ne daje jer ima država u svetu koje nisu vakcinisale ni jedan odsto svojih gradjana i naglasio da se pandemija ne može zaustaviti samo ako je jedan deo zemalja imunizovan.

"Srbija je pokazala solidarnost u prošlosti, a pokazuje i danas kada poklanja vakcine afričkim državama", istakao je on.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.