AAA

COVID-19 | 27.09.2021 09:05 > 27.09 09:13

Djerlek: Kovid propusnice na stolu, bira se najbolji model

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Djerlek izjavio je danas da su kovid propusnice "na stolu", razgovara se o njima i čeka finalna odluka.

"To znači da se bira najbolji model šta će obuhvatiti kovid propusnice. Da li su samo one tri stvari o kojima se govori noćni klubovi, barovi, kafići ili će biti još nešto dodatno. Poenta je da se odabere ono što će najbolje uticati na uspostavljanje kontrole nad epidemijom", rekao je Djerlek za Radio televiziju Srbije (RTS).

On je rekao da zakazivanje sednice Kriznog štaba za borbu protiv korone nije u njegovoj nadležnosti, a kako je dodao, prati se šta se dešava u drugim evropskim zemljama i u kojim slučajevima se uvode kovid propusnice, i biće preuzeto samo ono što je "kvalitetno" i u skladu sa Ustavom Srbije.

Prema njegovim rečima istraživanja u Srbiji pokazuju da nevakcinisani čine skoro 80 odsto hospitalizovanih i 95 odsto na respiratorima.

Kako je rekao "postoj mali pomak u broju datih doza vakcine, ali je daleko od željenog broja i kolektivnog imuniteta".

"Stanje u sredinama gde je najmanje vakcinisanih ostalo je takvo. To su Tutin, Novi pazar, Lajkovac i još neke manje sredine", naveo je Djerlek.

On je rekao i da doktore naročito plaši da zimi ne dodje do "sudara gripa i kovid infekcije".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.