AAA

COVID-19 | 20.10.2021 13:15 > 20.10 14:16

Brnabić: Od subote kovid propusnice za boravak u ugostiteljskim objektima posle 22.00 sata

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u cilju suzbijanja epidemije korona virusa od subote 23. oktobra biti uvedene kovid propusnice.

Brnabić je na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, izjavila da će u ugostiteljske objekte od subote, nakon 22.00 sata, moći da udju samo oni koji imaju validne kovid sertifikate, koji će važiti uz ličnu kartu ili uz neki drugi važeći dokument sa fotografijom.

Ona je najavila da će Vlada Srbije sutra doneti dopunu Uredbe za sprečavanje bolesti kovid-19 koja će omogućiti takvu kontrolu.

Kovid sertifikati potvrda o vakcinaciji, tekstovi i preležana korona

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se kovid sertifikati ne odnose samo na to da je vakcina primljena već može i da bude potvrda da su uradjeni tastovi, ali su predvidjena vremenska ograničenja do kojih važe.

Ona je, posle sednice Kriznog štaba, rekla da je validan kovid sertifikatak ukoliko je neko primio treću dozu, ili drugu ako nije prošlo više od sedam meseci od druge doze.
Takodje i ukoliko je neko preležao koronu, ali da od tada nije prošao isti vemenski period, odnosno sedam meseci.

Validan je i kovid sertifikat ako ako je PCR test negatavan ali ne stariji od 72 sata, kao i negativan antigenski test ne stariji od 48 sati.

Prema njenim rečima, redar će moći da traži uz korona sertifikat lični dokument sa fotografijom izdatom od zvaničnog organa, kao što su lične karte i pasoši, ali će zbog toga Vlada morati da donese uredbu.

Ona je navela da će gradjani moći da pokažu korid sertifikat u papirnom obliku ili na mobilnom telefonu, kao i da će na njima moći da se proveri kod.


Ne mogu da reagujem na svaku idiotsku izjavu protiv vakcinacije

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da su vakicine bezbedne za trudnice, ali da ne može da reguje na svaku "idiotsku izjavu" i istakla da je vakcinacija jedini način da se izadje iz problema, inače "ćemo ići gore-dole" s brojem zaraženih od korone.

"Vi uvek možete da nadjete nekog ko će da tvrdi i da je zemlja ravna ploča. Zvanični stav medicine je da su vakcine bezbedne za trudnice", rekla je Brnabić, odgovarajući na novinarske pitanje, posle sednice Kriznog štaba za borbu protiv korone.

Prema njenim rečima, od trenutka kad je uvedena mogućnost da se prijavi lekar koji preporučuje pacijentima da se ne vakcinišu nijedna takva izjava lekara nije zabeležana.

Ona je rekla da je bilo slučajeva u Srbiji da vakcinisani pacijenti preminu zbog korone, ali "to se desilo i sa Kolinom Pauelom u 82. godini života koji je vakcinisan".

"Sto puta vam je veća šansa da preživite ako ste vakcinisani. Na intezivnoj nezi je 90 odsto nevakcinisanih", rekla je Brnabić.

Na konstataciju da se mere nisu poštovale ni na masovnim skupovima koje je država organizovala kao što je nedavni u Horgošu, ili letos kad se 30.000 ljudi okupilo u Busijama da obeleži godišnicu stradanja u "Oluji", ona je rekla da je ova vlast, za razliku od drugih, spremna da kaže kad pogreši ali i upitala ko bi mogao da natera toliko broj prisustnih da nosi maske.

"Mi nismo policijska država, verujem u naše ljude. Ne želim da budemo kao u nekim drugim država da policija tuče ljude zato što se ne pridražavaju mera", rekla je Brnabić.

Govoreći o kovid sertifikatima, ona je rekla i da je za strane državljanje potreban digitalni eu-sertifikat ili sertifikat one države sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata.

  

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.