AAA

COVID-19 | 24.10.2021 16:50 > 24.10 16:52

Đerlek u Pirotu: Uveren sam da ćemo uspeti da pobedimo korona virus

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas u Pirotu "da je uveren da će zdravstveni sistem uspeti da pobedi korona virus", ali da će sa druge strane "odgovoriti i na ono što zahtevaju pacijenti koji nisu kovid pozitivni".

"To su hronični pacijenti sa vrlo teškim komplikacijama i potrudićemo se da i njima pružimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu", rekao je đerlek medijima posle sastanka sa direktorom i medicinskim osobljem Opšte Bolnice Pirot i predstavnicima lokalne samouprave u Pirotu.

Đerlek je rekao da po nalogu Ministarstva obilazi i Pirotski okrug i da želi da se na licu mesta uveri kako funkcioniše zdravstveni sistem u svim regionima Srbije.

"U ime predsednika Srbije i ministra zdravlja svim zdravstvenim radnicima upućujem veliku zahvalnost za sve ono što su učinili za ovih godinu i po dana i da ih pripremim, kao i građane, da će borba protiv virusa korone još trajati", rekao je Đerlek, dodajući da su razgovarali o funkcionisanju kovid centra u Opštoj bolnici Pirot.

Đerlek je demantovao informacije da u većini bolnica u Srbiji nema dovoljno sredstava za lečene kovid pacijenata.

"Demantujem ove laži jer ne znam šta  država za ovih godinu  po dana nije nabavila, a šta u svetu postoji. Izgradili smo tri kovid bolnice, rekonstrukkcija četiri klinička centra, 19 opštih bolnica je u obnovi, nabavili sve moguće najskuplje lekove, imamo u svim bolnicama obezbeđen kiseonik. Trudimo se da nam prioritet bude zdravlje ljudi i očuvanje života", rekao je Đerlek.

On je dodao da se u pirotskoj Bolnici uverio da imaju sve što im je potrebno da leče kovid pacijente.

"Razgovarali smo kako zaustaviti lanac širenja korone. Taj prvi ispit kad je reč o iminizaciji nismo položili, procenat od 54 posto vakcinisanih je mali, dozvolili smo virusu da mutira", rekao je Đerlek.

On je dodao da je u Pirotu vakcinisanih preko 54 posto a da je u Opštoj bolnici Pirot 78 posto zaposlenih vakcinisano.

Direktor Opšte bolnice Pirot Goran Petrović je rekao da ova zdravstvena ustanova ima 66 kreveta u tri kovid jedinice.

"U ovom trenutku Opšta bolnica ima 55 pacijenata , od kojih je jedan intubiran i četri su na mašinama. Najviše je pacijenata iz Pirota,  40,  iz Dimitrovgtrada sedam, iz Babušnice četiri , Bele Palanke tri i jedan je pacijent iz Beograda", rekao je Petrović. //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.