AAA

COVID-19 | 24.11.2021 16:35 > 24.11 16:36

Dva lava u zagrebačkom ZOO vrtu zaražena korona virisom

U ZOO vrtu u Zagrebu dva lava su zaražena korona virusom, što je prva potvrda bolesti kod bilo koje životinje u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka epidemije, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Virus je potvrdjen u sredu labaratorisjkim pretragama, u uzorcima izmeta i brisa nosa dva lava. Uzorci su, kako se navodi, uzeti radi pojave kliničkih znakova bolesti i epidemiološke povezanosti sa osobom obolelom od kovida-19.
U saopštenju se precizira da su pretrage obavljene u okviru Programa praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 kod životinja i utvrdjivanja uloge životinja u epidemiologiji kovid-19 na području Hrvatske koji sprovodi laboratorija Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Ministarstvo podseća da, prema tumačenjima Svetske organizacije za zdravlje životinja, nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju korona virusa na ljude, pa se rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim.

I pored toga se, medju ostalim, preporučuje da osobe za koje postoji sumnja ili kod kojih je potvrdjeno da su obolele od te bolesti, izbegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima, kao i primena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice, navelo je hrvatsko ministarstvo. //


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.