AAA

COVID-19 | 16.01.2022 09:20 > 16.01 09:23

U Pekingu prijavljen prvi lokalni slučaj omikron soja korona virusa


Peking je prijavio danas prvi lokalni slučaj zaraze omikron sojem korona virusa, prenose državni mediji nekoliko nedelja pred predvidjeni početak Zimskih olimpijskih igara u tom gradu.

Inficirana osoba živi i radi u Hajdanu, severozapadnom kvartu grada, i nije putovala van Pekinga poslednje dve nedelje.

Ta osoba je imala simptome u četvrtak i testirana je u petak na kovid-19, naveli su zvaničnici na konferenciji za novinare juče kada su potvrdili infekciju.

Stambeni kompleks gde živi zaražena osoba u Pekingu i mesto gde radi su izolovani i vlasti masovno testiraju na korona virus osobe povezane sa obe lokacije.

Oko 2.430 ljudi testirano je do subote uveče, prema državnom listu Global tajms (Global Times).

Ova infekcija prijavljena je manje od tri nedelje pred početak Zimskih olimpijskih igara, predvidjen 4. februara, i oko dve nedelje uoči proslava Lunarne Nove Godine u Kini.

Do sada je u Kini više gradova prijavilo infekcije omikron sojem virusa, uključujući Šangaj, zapadni grad Sijan, gradove u južnoj provinciji Guangdong medju kojima su Džuhai i Džongšan i grad Tijandjin koji se nalazi 30 minuta od Pekinga brzim vozom.

Zvaničnici širom zemlje pozvali su stanovnike da ostanu u svojim gradovima za novogodišnje praznike i da ne putuju kod rodbine u gradove gde su rodjeni.

Kina primenjuje strogu politiku "nula kovida" prema kojoj vlasti zaključavaju rezidencijalne komplekse i čak cele gradove kao što je Sijan kada se otkrije lokalno žaršte zaraze, u nastojanju da iskorene epidemiju u zajednici.

Kina je u subotu prijavila 119 novoinficiranih korona virusom, od kojih je 65 domaćih slučajeva zaraze. Zemlja je prijavila 104.864 inficiranih od početka pandemije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.