AAA

COVID-19 | 19.01.2022 13:10 > 19.01 13:11

Radovanović: Stvarni broj novozaraženih je oko 50.000

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da je stvaran broj novozaraženih mnogo veći od brojeva koje nadležni saopštavaju, kao i da veliki redovi ispred kovid ambulanti i višesatno čekanje pacijenata pokazuju da naš zdravstveni sistem "kolabira".

"Juče nije bilo 18.000 novozaraženih, već novootkrivenih, a stvarni broj novozaraženih je nekoliko puta veći, izmedju 40.000 i 50.000. Ovaj soj u visokom procentu ne dovodi do klinički ispoljene slike, veliki broj zaraženih nema simptome, a znatan broj njih ima blage simptome. Takodje, mnogi kada vide koliki su redovi reše da ostanu kod kuće, tako da je stvarni broj novozaraženih neuporedivo veći", kazao je Radovanović za TV N1.
Dodao je da je omikron soj predvidiv, i podseća da su mnoge njegove kolege upozoravale da ukoliko se Nova godina proslavlja na način na koji je proslavljena – zna se šta sledi.

"Dakle, neminovno je bilo da dodje do ovog šestog talasa, ali njegove razmere zavisile su od našeg ponašanja", napomenuo je Radovanović.

Istakao je da je zdravstveni sistem počeo da "kolabira".

"Ako morate da čekate šest ili osam sati na pregled, to je krajnje nehumano prema pacijentima i to znači da sistem kolabira", rekao je epidemiolog.

Ocenio je da ovakva pandemija kao što je uzrokovana koronavirusom može da traje dve do tri sezone i da ćemo ovog proleća izaći iz pandemijskog perioda.

"Može da se pretpostavi da je ovo poslednji veliki talas, i pošto je stepen prokužavanja ogroman, da će se relativno brzo završiti", naglasio je Radovanović.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.