AAA

COVID-19 | 04.12.2022 10:55 > 04.12 10:55

Kina: Dva nova smrtna ishoda zbog korona virusa nakon ublažavanja mera


Kina je danas prijavila dvoje umrlih od infekcije korona virusom, nakon što su u nekim gradovima zbog protesta javnosti ublažene mere ograničenja koje imaju za cilj sprečavanje širenja pandemije, saopštila je nacionalna zdravstvena komisija.

U saopštenju se navodi da je po jedan smrtni slučaj prijavljen u provincijama Šandong i Sečuan, ali nisu date nikakve informacije o starosti žrtava niti da li su bile potpunosti vakcinisane.
Korona virus je prvi put otkriven krajem 2019. godine u centralnom gradu Vuhanu zbog čega je Kina poslednja velika država na svetu koja se protiv pandemije bori stavlajnjem čitavih gradova ili delova gradova u karantin i zahtevima da se veliki broj stanovnika testira.

AP procenjuje da niska stopa vakcinisanih stanovnika zauzima značajno mesto u odlučnosti vladajuće Komunističke partije da se drži svoje strategije "nula kovida".

Devet od 10 Kineza je vakcinisano ali je samo 66 odsto starijih od 80 godina dobilo jednu dozu dok je 40 odsto primilo dopunsku dozu vakcine.

Ipak, čini se da je protest javnosti podstakao vlasti da ukinu neka stroga ograničenja iako se još sprovodi rigorozna strategija koja ima za cilj izolaciju svake inficirane osobe.

Glavni grad Peking i neki drugi kineski gradovi objavili su da putnici sada mogu koristi autobuse i podzemne železnice bez potvrde o negativnom testu na virus, prvi put nakon nekoliko meseci.

Do blagog opuštanja zahteva za testiranje dolazi čak i kada dnevni broj prijavljenih novih infekcija virusom dostiže gotovo najviše nivoe.

Razlog ublažavanja mera su protesti merama nezadavoljnih gradjana koji su tokom vikenda izbili širom Kine.

Južni tehnološki proizvodni centar u Šenženu saopštio je juče da putnici više ne moraju da pokazuju negativan rezultat testa da bi koristili javni prevoz ili prilikom ulaska u apoteke, parkove i turističke atrakcije.

Peking je u petak saopštio da od ponedeljka stanovnicima neće više biti potrebni negativni rezultati testa kako bi mogli da koriste javni prevoz.

Medjutim, negativan rezultat testa koji nije stariji od 48 sati i dalje je neophodan za ulazak u mesta kao što su tržni centri, koji su, kao i mnogi restorani i mesta za kupovinu hrane za poneti, ponovo otvoreni.

Kina je danas prijavila 35.775 novih infekcija virusom u poslednja 24 sata, od kojih je 31.607 bilo asimptomatski, čime je ukupan broj slučajeva dostigao 336.165 sa 5.235 smrtnih slučajeva.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.