AAA

REGION | 09.05.2019 10:30 > 09.05 13:29

Crna Gora: Liderima Demokratskog fronta po pet godina zatvora za pokušaj terorizma

Podgorički Viši sud osudio je lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma.

Sud im je odredio istu kaznu zatvora, iako je Tužilaštvo tražilo za Kneževića manju, jer kako je u završnim rečima istakao tužilac Saša Ćadjenović njegovo delovanje bilo je ideološko prirode i nije imao materijalnu korist.

Sud im nije odredio pritvor tako da će pravosnažnu presudu čekati na slobodi. Oni se od početka brane sa slobode. Sud po Zakoniku o krivičnom postupku može, ali ne mora da im odredi pritvor, nakon prvostepene presude.

Vozač DF-a Mihailo Čadjenović osudjen je na godinu i šest meseci zatvora.

Ruski državljani Eduard Šišmakov osudjen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina dok je Vladimir Popov osudjen na 12 godina. Za njih Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU i oni niisu dostupni crnogorskim vlastima. Oni su označeni kao organizatori pokušaja terorizma i kriminalnog udruživanja.

Bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić osudjen je na jedinstvenu kaznu od osam godina. Dikiću je produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

Srpski državljani Predrag Bogićević i Nemanja Ristić osudjeni su na po sedam godina zatvora. Njih je Srbija odbila da izruči Crnoj Gori.

Srboljub Djordjević osudjen na godinu i šest meseci, Branka Milić koja se nalazi u ambasadi Srbije nakon što je svojevoljno napustila sudjenje, na tri godine, Milan Dušić na godinu i šest meseci, Dragan Maksić na godinu i devet meseci.

Osudjenima se u kaznu uračunava vreme provedeno u pritvoru.

Sutkinja Mugoša je kazala da je cilj kriminalne organizacije bio da zastraše gradjane, povrede ustavne strukture Crne Gore, i spreče ulazak zemlje u NATO.

"Svaki član kriminalne organizacije je imao unapred odredjen zadatak i ulogu, a u delovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svjesni svoga dela hteli njegovo izvršenje i znali da je njihovo delo protivpravno", istakla je sutkinja Mugoša.

Kako je navela, Milan Knežević je imao zadatak da postupa po upustvima i naredbama organizatora i pripadnika kriminalne organizacije, da prenosi poruke i uputstva izmedju pripadnika kriminalne organizacije, da održava komunikaciju s drugim pripadnicima kriminalne organizacije koji se nalaze u inostranstvu, da organizuje proteste ispred Skupštine Crne Gore koji će biti korišćeni za realizaciju kriminalnog plana i nasilnog ulaska u Skupštinu.

Prema presudi, Andrija Mandić je imao zadatak da postupa po upustvima organizatora i pripadnika kriminalne organizacije, vrbuje druga lica za pripadnike kriminalne organizacije, koja će učestvovati u pripremanju i izvršenju krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija stvorena.

Presuda je prvostepena, optuženi će imati pravo žalbe.

Advokat: Presuda politički pamflet

Advokat odbrane Miroje Jovanović izjavio je da je današnja presuda u slučaju pokušaja terorizma politički pamflet.

"Ovo je skandal nevidjenih razmera. Veće se danas nije izjašnjavalo o pritvoru, ja sam danas slušao izlaganje političkog pamfleta braće Djukanović. Danas je pročitano političko saopštenje koje je zanemarilo svaki naš dokaz", rekao je Jovanović novinarima ispred zgrade Suda dok je još trajalo čitanje obrazloženja presude.

Advokat Miroje Jovanović naveo je da će se žaliti na presudu Višeg suda, koju je nazvao "političkim pamfletom".

"Žalićemo se na presudu, ali nemam dilemu da će suditi na isti način kao ovaj sud", kazao je Jovanović.

Sud Mandiću i Kneževiću nije odredio da pritvor, tako da će oni biti na slobodi do pravosnažnosti presude.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.