AAA

REGION | 22.03.2020 17:00 > 22.03 17:00

U zemljotresima u Zagrebu 17 povredjenih, devojčica u teškom stanju


U zemljotresima koji su jutros pogodili Zagreb i okolinu grada povredjeno je 17 osoba, a jedna 15-godišnjakinja životno je ugrožena, objavio je hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite.

U Zagrebu je povredjeno 11 osoba, medju kojima je i teško povredjena devojčica, dve osobe su povredjene u zagrebačkoj županiji, a tri u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Snažan zemljotres jačine 5,3 pogodio je Zagreb jutros u 6.23, novi potres jačine 5,2 osetio se u 7 sati. Kasnije je bilo više slabijih podrhtavanja tla, a poslednje oko 16 časova.

Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog zabeleženog potresa bio sedam kilometara severno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine, na dubini od 10 kilometara.

Zagrebačka policija je saopštila da je do 11 časova imala podatke da je oštećeno 66 objekata i 23 putnička automobila na području te policijske uprave.

Vojska je raskrčila uži centar grada koji je najteže pogodjen jutrošnjim potresima, a zatim je prešla na raščišćavanje okolnih ulica.

Za sve kojima je oštećena imovina obezbedjen je privremeni smeštaj.

Nadležni su pozvali gradjane da ne zaborave na opasnost zaraze korona virusom i da ne budu u grupama.

Ministarstvo kulture saopštilo je da je oštećen niz objekata kulturno-istorijske graditeljske baštine na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima i na zgradama unutar zaštićene celine Grada Zagreba.

Oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije u Remetama urušio se deo tavanice.

Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici gde se urušio plafon, kao i još nekoliko crkava, medju kojima je i Saborna crkva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske SPC u centru grada.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.