AAA

REGION | 17.03.2017 15:05 > 17.03 15:31

Predstavnici Jevreja i ove godine bojkotuju službenu komemoraciju u Jasenovcu

Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj ni ove godine neće učestvovati na zvaničnoj komemoraciji žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, 22. aprila, zbog, kako su saopštili, izostanka adekvatne reakcije vlasti na relativizaciju ustaštva.

Predsednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus izjavio je danas da će ponovo bojktovati državnu komemoraciju, jer se i dalje dogadja relativizacija ustaštva i "Nezavisne Države Hrvatske" (NDH).

"Želimo poručiti da se takvom politikom i relativizacijom NDH ne možemo i nećemo nikada pomiriti. Svi koji su završili u Jasenovcu završili su onde s potpisom, pozdravom 'Za dom spremni'. Ne samo Jevreji, već i Romi i Srbi", rekao je Kraus za regionalnu N1 televiziju.

On je objasnio da su takvu odluku doneli ne samo zbog postavljanja spomen-obeležja poginulima u ratu 90-tih na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni" u Jasenovcu, već i zbog izostanka adekvatne reakcije državnog vrha.

"Pogledajte šta se dogadja na stadionima, maršira se po Zagrebu uz uzvike 'Za dom spremni'. Pitanje je edukacije ona ne postoji u ovoj zemlji", upozorio je Kraus.

I jevrejska verska zajednica Bet Israel saopštila je da ni ove godine neće na zvaničnu komemoraciji u Jasenovcu, u znak protesta što Vlada ne preduzima konkretne korake dok se u društvu toleriše ustaška ideologija.

"Posledica takvog poigravanja s jednim delom hrvatske istorije direktno utiče na atmosferu u društvu, u kojem se ustaški zločini relativizuju, i to na svim nivoima, dok se istovremeno širi ksenofobija i antisemitizam", saopštio je u četvrtak Bet Israel.

Oni su naglasili da "svečane manifestne komemoracije na kojima se prigodno osudjuje ustaštvo i priklanja antifašizmu nisu dovoljne, jer svakodnevica pokazuje nešto suprotno tome".

Državnoj komemoraciji prošle godine nisu prisustvovali predstavnici Jevreja, Srpskog narodnog veća (SNV) i Saveza antifašista i antifašističkih boraca, ali su održali svoje komemoracije.

Tako su, uz državnu, organizovane još dve komemoracije – Koordinacije jevrejskih opština, a potom i Saveza antifašista. Tim komemoracija pridružili su se i predstavnici SNV.

Još nije poznato hoće li se bojkotu ove godine pridružiti predstavnici Srba u Hrvatskoj.

Predsednik SNV i poslanik srpske nacionalne manjine u Saboru Milorad Pupovac izjavio je ranije da je uslov za učešće na komemoraciji uklanjanje ustaškog pozdrava sa spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS u Jasenovcu.

Poslanici srpske nacionalne manjine deo su parlamentrane većine i podržavaju Vladu Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice.

Savez antifašista i antifašističkih boraca Hrvatske najavio da će odluku o učešću doneti iduće sedmice.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.