AAA

REGION | 13.07.2017 13:10 > 13.07 13:19

Optuženi za ubistvo na Zakintosu u pritvoru do sudjenja, preti im doživotni zatvor

Grčki tužilac i istražni sudija su odlučili da u pritvoru ostanu petorica srpskih državljana od devetorice saslušanih zbog premlaćivanja do smrti 22-godišnjeg Afroamerikanca Barakija Hendersona u petak na ostrvu Zakintosu, a najavljena optužnica protiv njih odnosi se na ubistvo s predumišljajem, prenose danas grčki lokalni mediji. Očekuje se ista odluka, o pritvaranju do sudjenja, i ostale četvorice osumnjičenih koji danas izlaze pred istražnog sudiju.

Najavljena optužnica protiv petorice  je najteža: ubistvo s predumišljajem jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo, prenose grčki lokalni mediji.

Petorica će tako narednih dana biti sprovedena u zatvor gde će sačekati sudjenje.

Juče su iskaze istražnom sudiji dali jedan 34-godišnji Grk, jedan 32-godišnji britanski državljanin za koga se tvrdi da je srpskog porekla, i trojica državljana Srbije dvojica 18-godišnjaka i jedan 21-godišnjak.

Po njihovim advokatima, prenose grčki mediji, najteža optužba koja se priprema protiv njih donela bi kaznu doživotnog zatvora.

Advokat dvojice 18-godišnjaka iz Srbije, Lefteris Janatos, ocenio je tu optužbu kao "najtežu, ali očekivanu", mada "ima potpuno poverenje da će grčki sud optužnicu (protiv njih) preinačiti od ubistva s predumišljajem u nanošenje smrtonosnih povreda, i da će sudjenje biti pravedno".

Ta druga optužba za nanošenje smrtonosnih povreda, obično u Grčkoj donosi zatvorsku kaznu uz prevremeno puštanje na slobodu posle četiri do pet godina zatvora, dok većina osudjenih za ubistvo s predumišljajem, doživotno ostaje u zatvoru.

Lokalni mediji prenose i da je ambasador Srbije Dušan Spasojević posetio ostrvo i grupni napad na Afroamerikanca objasnio "nekontrolisanom upotrebom alkohola", a "ne rasističkim motivima".

Ambasador je najavio da će uskoro po sporazumu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javnog reda Grčke, grupe srpskih policajaca doći da bi pomogli pre svega preventivni rad policije u turističkim mestima Grčke gde je mladih turista iz Srbije mnogo, a incidenti su česti, preneo je sajt "Imera Zakintu".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.