AAA

REGION | 09.10.2017 10:15

Sud BiH oslobodio Nasera Orića optužbi za ratne zločine

Sud BiH oslobodio je danas Nasera Orića, komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici, krivice za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, javili su sarajevski mediji.

Krivice je oslobodjen i pripadnik Armije BiH Sabahudin Muhić.
Predsedavajući Sudskog veća Šaban Makusmić rekao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivnju.

Prema optužnici, koje je podriglo Tužilaštvo BiH, Orić i Muhić su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Tokom sudjenja, koje je trajalo dve godine Tužilaštvo BiH, je pozvalo četiri veštaka da urade nalaze i mišljenja i saslušalo 14 svedoka, medju njima jednog zaštićenog (O-1) koji je rekao da je vidio kako je Naser Orić ubio tri zarobljenika.

Uložili su i nekoliko materijalnih dokaza.

Odbrane Orića i Muhića su iskazima 18 svedoka, kao i materijalnim dokazima, u potpunosti negirale navode optužnice.

Odbrana Nasera Orića naročito se fokusirala na kredibilitet zaštićenog svjedoka optužbe O-1, iznevši pred Sudom BiH tvrdnje da je svedoku pravosnažno presudjeno za lažno prijavljivanje, prevare, nanošenje teških telesnih povreda, zloupotrebu prava i socijalnog osiguranja i tako dalje.

Odbrana je tokom sudjenja iznijela tvrdnje zaštićenog svedoka da mu je nudjen novac da lažno svedoči protiv Orića, uz obećanje da će mu porodica biti evakuisana.

Orićeva odbrana je sudjenje zaključila tvrdnjom da je celi postupak, odnosno optužnica temeljena na neujednačenim iskazima nekredibilnog zaštićenog svjedoka O-1.

S druge strane, mediji u RS su tokom sudskog procesa objavljivali informacije da Orić zastrašuje potencijlne svedoke protiv njega, pa su mnogi odustali od svedočenja.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije, koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice.

Srbija i BiH su poslale zahtev za njegovo izručenje, a on je izručen BiH .

Izručen je BiH, a Sud BiH mu je odredio mere zabrane i Orić se braniosa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već sudjeno za te zločine.

Tribunal u Hagu je odbio zahtev odbrane.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.