AAA

REGION | 27.04.2018 07:20 > 27.04 09:39

SIPA u Bihaću uhapsila Atifa Dudakovića zbog zločina nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su rano jutros u Bihaću Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa armije BiH, zbog ratnih zločina nad Srbima u jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških opština, saznaje agencija Beta iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH.

Uz Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koja se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine.

Svi oni uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH.

Istraga protiv Dudakovića vodjena je dvanaest godina.

Po podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijima Petog korpusa Armije BiH, tokom 1995. godine, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.

Na tom području nadjena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije BiH ubili tokom vojne akcije "Maestral".

Televizije u regionu su objavljivale proteklih godina snimke na kojim se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina.

Dudaković je ranije negirao svaku svoju umešanost u ratne zločine, tvrdeći da je reč o "montažama" i "vadjenju njegovih reči iz koneksta".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.