AAA

HRONIKA | 08.03.2019 10:40 > 08.03 14:11

Mišković u ponovljenom postupku osudjen na dve i po godine zatvora za utaju poreza

Veće Specijalnog suda u Beogradu proglasilo je danas krivim predsednika kompanije Delta Holding Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka za poresku utaju, prenela je Televizija N1.

Mišković je osudjen zbog podstrekivanja na poresku utaju na zatvorsku kaznu od dve godine i šest meseci, a moraće da plati kaznu od osam miliona dinara.

Njegov sin Marko osudjen je na jednu godinu kućnog zatvora i moraće da vrati osam miliona dinara.

Sud je proglasio krivim i vlasnika Nibens korporacije Mila Djuraškovića zbog poreske utaje i zloupotrebe položaja odgovornog lica na četiri godine i tri meseca zatvora.

On će morati da u budžet uplati 142 miliona dinara, a od njega i još šest osudjenih za malverzacije u Fabrici maziva iz Kruševca (FAM) sud traži da solidarno plate štetu od dve milijarde i 800 miliona dinara u roku od tri meseca.

Posle šest godina od početka sudjenja, odluka je doneta većinom glasova.

Miroslav Mišković nije došao u sud, za razliku od njegovog sina Marka i Djuraškovića.

Apelacioni sud je prethodno prihvatio oslobadjajući deo prvostepene presude za malverzacije sa putarskim preduzećima radi izvlačenja protivpravne finansijske koristi, što je bio centralni deo optužnice, i naložio ponovno sudjenje za deo presude kojim su osudjeni za utaju poreza.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u završnoj reči da sud osudi Miroslava Miškovića na pet godina, na koliko mu je izrečena kazna na prvobitnom sudjenju, a njegovog sina Marka na četiri godine, pola godine više nego što je prethodno presudjeno.

I u ponovljenom sudjenju Miroslav Mišković je naveo da je za njega "porez svetinja" i da je Delta samo u godini koja se pominje u optužnici platila državi 100 puta veći porez od iznosa za koji se tereti da je utajen.

Odbrana je ponovo zatražila oslobadjajuću presudu i istakla da će ona biti mera "nezavisnosti pravosudja", očito misleći na izjave iz vrha vlasti o Miroslavu Miškoviću.

Miroslav Mišković je uhapšen krajem 2012. godine, u pritvoru je proveo sedam meseci, a odredjeno mu je jemstvo, najveće ikad izrečeno u Srbiji, od 12 miliona evra kao garancija da će prisustvovati sudjenjima.

Miškovićev advokat najavio žalbu Apelacionom sudu

Presuda koja je danas izrečena predsedniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću predstavlja nametanje pravne nesigurnosti u Srbiji, ocenio je Miškovićev advokat Zdenko Tomanović i najavio žalbu Apelacionom sudu.

"Na žalost, kao što smo predvideli, 'specijalne sudije', odredjene samo za Miškovića, nisu imale hrabrost da primene zakon", kazao je Tomanović, saopštila je kompanija Delta.

Veće Specijalnog suda u ponovljenom postupku danas je osudilo Miroslava Miškovića na dve i po godine zatvora, njegovog sina Marka na godinu dana kućnog zatvora, a vlasnika Nibens korporacije Mila Djuraškovića na četiri godine i tri meseca.

Tomanović je rekao da je "Apelacioni sud ukinuo raniju presudu i objasnio Veću da nije moglo da traži tumačenje Skupštine Srbije ili Ministarstva da li je pre 11 godina bilo poreza".

"Deo Veća je sada, preglasavanjem 2:1, našlo novi izgovor, i na transakciju iz 2008. primenilo zakone iz 2010. i kasnijih godina. Oni su iskoristili zabranjenu retroaktivnost da osude Miškovića", ukazao je Tomanović.

Dodao je da "sudijama nije bilo važno što najbolji poreski stručnjaci iz Srbije i sveta tvrde da tada, pre 11 godina, nije bilo ni pretpostavke o poreskoj obavezi".

"Nije im bilo važno ni to što nisu ni videli niti čuli ni jedan dokaz protiv Miškovića, a ni to što je Apelacioni sud ukidajući presudu jasno ukazao da ovako ne može da se sudi i da krivičnog dela nema", kazao je Tomanović.

Po njegovim rečima "svi danas osudjeni su kolateralna šteta kampanje protiv Miškovića, jer niko od njih nije izvršio krivično delo, ali danas u Srbiji nije ni potrebno da izvršite krivično delo da biste dobili zatvorsku kaznu".

"Mi ćemo protiv ovakve prvostepene presude uloziti žalbu Apelacionom sudu. Ne može niko da odgovara za nameru i direktan umišljaj u poreskoj utaji, a da u isto vreme ima jasna uputstva i stručna mišljenja državnih organa i stručnih agencija i da u potpunosti postupa po njima", kazao je Tomanović.
 
On je istakao da će započeta medjunarodna arbitraža potvrditi da se zakoni ne mogu primenjivati selektivno, zbog političke potrebe.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.