AAA

HRONIKA | 17.04.2019 16:15 > 17.04 16:15

NDNV: Nove pretnje smrću, ovaj put na meti naše mlade koleginice

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da su njihove saradnice i mlade novinarke Sanja Kljajić, Vanja Djurić i Milena Popović, koje su autorke filma "Albanke su naše sestre" u produkciji NDNV, napadnute na portalu istraga.rs, a na fejsbuk stranici istog portala označene kao "Novinarke koje su osramotile Srbiju".

Kako se navodi u saopštenju, nakon te objave, na fejsbuk stranici Istrage objavljeni su brojni uvredljivi komentari, kao i otvorene pretnje smrću upućene mladim novinarkama, poput "Streljati kurve".
Tekst je objavljen povodom dokumentarnog filma "Albanke su naše sestre", koji je NDNV u saradnji sa BIRN-om Kosova i nemačkim ForumomZFD snimio još 2017. godine.

NDNV je podsetio da je to udruženje i partneri naprojektu u okviru kojeg je nastao film, već primili veliki broj uvreda otvorenih pretnji smrću kada je film objavljen 2017. godine.

Navodi se da je projekcija filma u Kraljevu bila otkazana, nakon što su organizatori primili veliki broj pretnji, da su u Novom Sadu ekstremni desničari pokušali nasilno da prekinu projekciju filma, a u Nišu su pretnje kulminirale, pa je filmska ekipa bila izložena "direktnim verbalnim pretnjama smrću od strane izvesnog četničkog vojvode, kome se zbog toga sada konačno sudi".

"Zahtevamo da se prekine progon naših koleginica i kolega. Nadležne državne institucije nam svojim nečinjenjem šalju jasnu poruku da su saučesnici u pretnjama. Postavljamo jednostavno pitanje: kako je moguće da ne mogu da pronadju počinioce, kada nam neretko prete potpisujući se punim imenom i prezimenom", zapitao je NDNV.

NDNV je ocenio da u nekim drugim slučajevima, kada su na meti pretnji visoki državni i partijski funkcioneri, nadležni organi "više nego promptno otkrivaju počinioce, pa čak i one koji prete pod pseudonimima na društvenim mrežama".

"Takvi dvostruki aršini nas dodatno uveravaju da su nadležne institucije takodje upregnute u obračun sa kritičarima aktuelne vlasti", dodaje se u saopštenju.

NDNV je ocenio i da najnoviji napad na njihove koleginice i kolege predstavlja "više je nego jasan pokušaj da se fokus pažnje javnosti skrene sa suštinske teme koja uništava ovo društvo, a to je utvrdjivanje individualne odgovornosti za počinjene ratne zločine".

"Dok god s tim ne raskrsti, Srbija nema budućnost. NDNV neće odustati od insistiranja na krivičnoj odgovornosti za one koji su počinili zločine, ma ko oni bili. S druge strane, nemamo iluzije da aktuelna vlast neće učiniti baš ništa na procesuiranju ratnih zločinaca, jer su i sami bili otvoreni saučesnici u politici zločinačkog Miloševićevog režima", piše u saopštenju.

NDNV će o ovim pretnjama obavestiti i relevantne medjunarodne insitucije, a kako su poručili, izvestiće relevantne činioce i o "neefikasnosti nadležnih državnih organa po prijavama koje NDNV podnosi o napadima", kao i o nekažnjivosti napada na profesionalne novinare u Srbiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.