AAA

HRONIKA | 13.02.2020 10:55 > 13.02 14:28

MUP: Tri osobe uhapšene, sumnja se na zloupotrebu u vezi sa prečišćavanjem vode u Zrenjaninu

Policija je uhapsila tri lica koje terete za krivična dela u vezi sa javnom nabavkom za prečiščavanje pitke vode za Zrenjanin, od kojih su dvoje sadašnjih ili nekadašnji rukovodioci u zrenjaninskom JKP "Vodovod i kanalizacija" i jedno u privatnom preduzeću.

Uhapšeni su I. D. (1953), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JКP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin, i G. T. (1972), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JКP "Vodovod i kanalizacija", saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Takodje, uhapšen je N. O. (1951), odgovorno lice beogradskog preduzeća "Synertech" i bivše odgovorno lice novosadske firme "Gruppo Zilio" i njenog beogradskog ogranka "Gruppo Zilio SPA".

Sumnja se da su se N. O. kao odgovorno lice preduzeća "Synertech", i I. D. u svojstvu pomoćnika gradonačelnika, početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke dogovorili sa predstavnicima privrednog društva "Gruppo Zilio SPA" iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Кako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JКP "Vodovod i kanalizacija", potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponudjača koju čine privredna društva "Gruppo Zilio SPA" ogranak u Beogradu, "Gruppo Zilio" iz Novog Sada i "Synertech" iz Beograda.

Ovaj ugovor je u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi. Sumnja se da je na ovaj način G. T. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Budući da je firma "Gruppo Zilio SPA" izašla iz posla i prepustila ga firmi "Synertech" nije imala pravo da povuče bankarske garancije, medjutim I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu "Gruppo Zilio" izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

N. O. se sumnjiči i da je 17.maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi njegovog puštanja u rad, od kojih je nakon toga deo u iznosu od 21.341.649,50 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva čime je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičenima je odredjeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Nova stranka Zrenjanin pozdravila je akciju nadležnih državnih organa u kojoj su uhapšeni osumnjičeni za malverzacije u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu i podsetila da je godinama ukazivala na "kriminal koji se odvijao pod velom navodne brige za zdravlje Zrenjaninaca".

"Nedavno su Gradska uprava i Zavod za javno zdravlje u Zrenjaninu postavili gradjanima linkove sa kojih mogu da skinu i pregledaju ispitivanja kvaliteta sirove i prečišćene vode, što vrlo cinično uradjeno, jer su sva ispitivanja smeštena u dva foldera, bez ikakvog komentara na rezultate. Nova stranka Zrenjanin stoga obeveštava gradjane da je ipak ovim potezom potvrdjeno ono što svi znaju već nekoliko godina prečistač za vodu ne radi, a postrojenje, koje je verovatno svetski rekorder u broju dana rada u probnom režimu, ne isporučuje vodu koja može da se pije", navedeno je u saopštenju.

Nova stranka Zrenjanin je upitala  gradsku upravu zašto ne raskine ugovor i "čiji je interes da se ovaj 'mrtvac' održava i jede novac svih gradjana"?

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozdravio je akciju nadležnih državnih organa u kojoj su uhapšeni osumnjičeni za malverzacije u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu i zatražio da se utvrdi i politička odgovornost za tu aferu.

"LSV poziva lokalnu vlast u Zrenjaninu, na čelu sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, da zakaže sednicu Skupštine grada i da na njoj, pred odbornicima, kolektivno podnesu ostavke", naveo je Kostreš u saopštenju.

Prema njegovim rečima, akcija hapšenja je morala uslediti mnogo ranije, jer je "jasno da je čitav postupak izgradnje ovog postrojenja prepun nezakonitih i kriminalnih radnji".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.