AAA

HRONIKA | 02.04.2020 15:45 > 02.04 15:45

Pašalić: Zabrinjavajući stepen mržnje kojoj su žene u javnosti izložene

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić ocenio je danas da uvrede koje su zamenici direktora Instituta "Batut" Dariji Кisić Tepavčević prethodnih dana upućivane putem društvenih mreža, u kojima je nazivana pogrdnim imenima i na primitivan način komentarisani njen izgled i poreklo, još jednom potrvdjuju koliko je mizoginija čvrsto i duboko ukorenjena u društvu Srbije.

"Кisić Tepavčević, koja svakodnevno, zajedno sa drugim lekarima, obaveštava javnost o situaciji u vezi sa epidemijom korona virusa u Srbiji, postala je žrtva najbestidnijeg napada, samo zbog toga što je žena. To je jasno iz sadržaja upućenih joj poruka i komentara, u kojima se isključivo ocenjuje, osudjuje i napada njen fizički izgled", rekao je Pašalić, a saopštio njegov kabinet.

Istakao je da su takvoj vrsti komentara, po pravilu izložene žene, naročito one na važnim i odgovornim funkcijama, što nedvosmisleno govori o netrpeljivom i diskrimintornom odnosu zajednice prema ženama.

"Zabrinjavajući je stepen mržnje kojoj su žene u javnosti izložene. Zabrinjava i činjenica da se ženi ne dozvoljava da njene profesionalne reference budu jedino merilo i kriterijum za obavljanje važnih funkcija, pa posledično i njenih istupanja u javnosti", naglasio je Pašalić.

Institucija Zaštitnika gradjana podseća da je i ranije upozoravala da je javni prostor u Srbiji nedopustivo tolerantan prema seksističkim izjavama i stavovima.

"Ovom prilikom još jednom ukazujem na potrebu iskorenjivanja takvog govora i pozivam najpre učesnike u javnom životu, a onda i gradjane i korisnike društvenih mreža, da se uzdrže od izjava i komentara koji vredjaju, ponižavaju i napadaju, a nadležne da se oštro suprotstave takvoj praksi", istakao je on.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.