AAA

HRONIKA | 10.04.2020 15:30 > 10.04 15:37

Anketa: Gradjani zadovoljni merama Vlade Srbije, ali ne i političkom zloupotrebom epidemije

Gradjani Srbije zadovoljni su snabdevenošću prodavnica u vanrednom stanju, sadržajem i sprovodjenjem mera vladinog Stručnog tima za suzbijanje epidemije korona virusa kao i solidarnošću u društvu, pokazuju rezultati onlajn istraživanja Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

S druge strane, gradjani izražavaju nezadovoljstvo zbog političkih i ekonomskih zloupotreba epidemije, suženog obima ostvarivanja svojih prava, kao i zbog stanja snabdevenosti apoteka lekovima i medicinskim pomagalima.

Presek ankete koju zainteresovani mogu popuniti na sajtu birodi.rs pokazuje da se gradjani informišu kombinovanjem televizijskih kanala i interneta, odnosno informisanjem i samoinformisanjem.

Rezultati pokazuju da su gradjani zadovoljni informacijama o stanju pandemije i gde se mogu obratiti za lekarsku pomoć.

Kao glavne borce protiv epidemije vide lekare, zdravstvene ustanove, Stručni tim Vlade Srbije, epidemiologe prisutne u javnosti, vojsku, policiju, škole, ali i same gradjane.

Uz ocenu da postoji "sistemska borba" protiv epidemije korona virusa, anketirani su ocenili da su medju ministarstvima, najveći doprinos do sada dali Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Najveći broj ispitanika smatra da će Srbija uspeti da se izbori sa epidemijom uz "prosečan broj" obolelih i umrlih.

Ispitanici uglavnom očekuju da će epidemija trajati do druge polovine maja, dok svaki četvrti ispitanik ne može da napravi tu procenu.

Svaki peti učesnik istraživanja strahuje da bi epidemija mogla uticati da izgubi posao.

Anketirani gradjani su podržali pomoć države privredi i novčanu pomoć radnicima.

Medjutim, ne podržavaju nacionalizaciju privatne svojine za potrebe suzbijanja epidemije, niti podržavaju suspendovanje ili ukidanje društvenih mreža na internetu.

U anketi je do sada učestvovalo 345 gradjana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.