AAA

HRONIKA | 21.06.2021 13:10 > 21.06 13:10

Parastos krajiškim teritorijalcima poginulim na Miljevačkom platou 1992.

Parastos poginulim krajiškim teritorijalcima na Miljevačkom platou kod Drniša, u Hrvatskoj, služen je danas u crkvi Svetog Marka u Beogradu a na spomen obeležje u Tašmajdanskom parku postavljeni su venci i cveće.

Pre tačno 29 godina, 21. juna 1992, hrvatska armija je napala položaje srpske teritorijalne odbrane na Miljevačkom platou, u tadašnjoj Ružičastoj zoni.
Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, pred očima pripadnika UNPROFOR-a ubijeno je 40 krajiških teritorijalaca, a nekoliko je ranjeno i zarobljeno.

Žrtve su sahranjene u masovnu grobnicu u Kninu, rekla je Dragana Djukić iz Udruženja "Suza". Ona je ukazala da su žrtve najčešće pod oznakom NN, a da njihove porodice neprestano traže ekshumaciju kako bi posle toga svoje najmilije sahranili u porodične grobnice.

Napad na Miljevački plato je predstavljao kršenje Sarajevskog sporazuma od 2. juna 1992. a protest su uložili UNPROFOR i posmatračka misija tadašnje Evropske zajednice, koji su zatražili povlačenje hrvatske vojske na raniju liniju sukoba.
To je naložila i Rezolucija SB Ujedinjenih nacija pod brojem 762, ali hrvatska vojska se nije povukla.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.