AAA

HRONIKA | 08.12.2021 20:05 > 08.12 22:07

SAD označile Veselinovića i Radoičića za pripadnike organizovane kriminalne grupe

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je danas da je označilo više osoba iz Srbije, uključujući kontroverzne biznismene Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, za pripadnike kriminalne grupe povezane sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.

Uz Zvonka Veselinovića i Radoičića, na meti Kancelarije Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine (OFAC) našli su se i Veselinovićev brat Žarko, kao i Željko Bojić i Marko Rosić.

U saopštenju se navodi da je Zvonko Veselinović "lider organizovane kriminalne grupe Zvonka Veselinovića" i "jedna od najozloglašenijih ličnosti na Kosovu povezanih sa korupcijom".

"Organizovana kriminalna grupa Zvonka Veselinovića umešana je u šemu podmićivanja velikog obima, sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem izmedju Kosova i Srbije", navodi Ministarstvo finansija SAD.

Članovi grupe su, kako se navodi, "u dosluhu sa različitim političarima u nekoliko dogovora na obostranu korist, uključujući podmićivanje kosovskih carinskih zvaničnika početkom 2019. godine, kako bi omogućili siguran prolaz krijumčarima izmedju Srbije i Kosova, kao i drugi slučaj podmićivanja kosovskih carinskih zvaničnika krajem 2017. godine".

"Od kraja 2017. godine Zvonko i Žarko Veselinović su imali dogovore sa političarima da pomognu pobedu njihove partije na izborima, da obezbede političke pobede njihovih kandidata i da opskrbe kandidate velikim sumama novca", navodi se.

Zauzvrat, ti političari bi, kako se navodi, "omogućili braći kontrolu nad odredjenim oblastima za njihovo poslovanje, gde su mogli da se bave nelegalnim poslovnim aktivnostima bez mešanja srpskih vlasti, a pružali bi i poslovne informacije kako bi podržali ulaganja braće".

Političari bi, kako se dodaje, "nagradili braću Veselinović radeći na tome da im obezbede najbolje infrastrukturne ugovore".

Od kraja 2017. godine, Zvonko i Žarko Veselinović su "davali donacije kako bi oprali novac stečen u kriminalnim aktivnostima", navodi se.

"Žarko je bio jedan od vođa u organizovanoj kriminalnoj grupi Zvonka Veselinovića, učestvujući sa bratom i organizovanom kriminalnom grupom u aktivnostima krijumčarenja, nasilnih zastrašivanja kompanija, njihovim gradjevinskim i infrastrukturnim projektima, i u projektima razvoja telekomunikacija", piše u saopštenju.

Dodaje se da su Veselinović i njegova grupa bili optuženi za navodnu umešanost u ubistvo političara Olivera Ivanovića, u januaru 2018. godine.

"Veselinović i njegovi saradnici u organizovanoj kriminalnoj grupi, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, imenovani su u optužnici za ubistvo, a svako od njih je u atentatu odigrao ulogu za kriminalnu grupu", navodi se.

U saopštenju američkog Ministarstva finansija piše i da su braća Veselinović i Radoičić označeni prema izvršnom nalogu 13818 kao "stranci koju jesu ili su bili lideri ili zvaničnici entiteta, uključujući neki vladin entitet, umešanog u korupciju, uključujući otudjivanje državne imovine, eksproprijaciju privatne imovine zarad lične koristi, korupciju povezanu sa državnim ugovorima ili eksploatacijom prirodnih resursa, ili mito u vezi sa njihovim poslovima".

Bojić je označen kao osoba koja je "materijalno pomagala, sponzorisala ili obezbedjivala finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, ili robu ili usluge za Veselinovića".

Kancelarija Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine (OFAC) označila je devet osoba kao saradnike Veselinovića koji su radili za njega ili u njegovo ime. Medju njima su Rosić, Andrija Bojić, Srdjan Vulović, Milan Mihajlović, Miljan i Miljojko Radisavljević, Radovan Radić, Siniša Nedeljković i Radule Stević.

OFAC je označila četiri firme u vlasništvi ili pod kontrolom Zvonka Veselinovića: Inkop DOO Ćuprija (Srbija), Civija komerc (Srbija), S.Z.T.R. Prizma B.I. (Kosovo), Ferari Preduzeće za usluge i promet polovnim vozilima SH.A. (Kosovo).

U vlasništvu ili pod kontrolom firme Inkop, kako se navodi, bile su kompanije: Betonjerka D.O.O Aleksinac (Srbija), Dolly Bell D.O.O Novi Beograd (Srbija), Novi Pazar – Put D.O.O (Srbija).

Označena su i dva entiteta u vlasništvu ili pod kontrolom Žarka Veselinovića: Žarko Veselinović B.I, S.T.R Kristal (Kosovo) i Nautikacentar D.O.O (Hrvatska).

OFAC je označila i tri firme u vlasništvu ili pod kontrolom Stevića: D.O.O Rad 028 Zvečan (Srbija), Radule Stević B.I., P.T.P. Rad (Kosovo), Rad D.O.O (Kosovo).

Označila je i sedam entiteta u vlasništvu ili pod kontrolom Nedeljkovića: Markom Metal Commerce D.O.O Zvečan (Srbija), Metal-Robna kuća (Srbija), Siniša Nedeljković B.I., P.T.P. Metal (Kosovo), P.P. Robna kuća Metal B.I. (Kosovo), Farma Izvori B.I. (Kosovo), Robna kuća Metal D.O.O. (Kosovo) i Siniša Nedeljković I.B. (Kosovo).

Kao firme u vlasništvu ili pod kontrolom Miljana Radisavljevića označena su, kako se navodi, dva entiteta: D.O.O MM Kom Inter Blue Donji Jasenovik (Srbija) i P.P. Babudovac B.I. (Kosovo).

OFAC je označila i tri kompanije za koje se navodi da su u vlasništvu ili pod kontrolom drugih članova organizovane kriminalne grupe Zvonka Veselinovića. Medju njima su D.O.O Babudovac Brnjak (Srbija), u vlasništvu ili pod kontrolom Miljojka Radisavljevića, zatim Garac Inženjering O.O.D (Bugarska), u vlasništvu ili pod kontrolom Radoičića, i kompanija Radovan Radić B.I., P.P, Eu Rr Gradnja (Kosovo), čiji je vlasnik ili ju je kontrolisao Radić.

Kancelarija Ministarstva finansija SAD danas je označila 16 pojedinaca i 24 entiteta u nekoliko zemalja Evrope i Zapadne hemisfere, prema izvršnom nalogu 13818, na čijoj su meti umešani u korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

"Transnacionalni organizovani kriminal i korupcija često idu ruku pod ruku sa masovnim destabilizujućim efektima na vladavinu prava i demokratsko upravljanje. Ministarstvo finansija SAD će nastaviti da agresivno razbija veze izmedju transnacionalnih kriminalnih organizacija i koruptivne aktivnosti, posebno od funkcionera koji imaju poverenje javnosti", rekla je direktorka OFAC Andrea Gacki.

Na osnovu današnje mere, sva imovina i imovinski interesi navedenih lica koji se nalaze u SAD ili su u posedu ili pod kontrolom Amerikanaca blokirani su i moraju biti prijavljeni Kancelariji Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine.

Uz to, blokirani su i svi entiteti nad kojima direktno ili indirektno vlasništvo od 50 odsto ili veće ima jedna ili više osoba pod sankcijama, navodi se.

Ako nisu odobrene opštom ili posebnom licencom izdatom od OFAC, ili ako nisu na drugi način izuzete, zabranjene su i sve transakcije američkih državljana ili unutar SAD koje uključuju imovinu ili imovinske interese označenih ili na drugi način sankcionisanih osoba, stoji u saopštenju.

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.