AAA

HRONIKA | 13.08.2022 13:20 > 13.08 13:25

Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo krivičnu prijavu zbog nesreće u rudniku 'Soko'

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je jutros podnelo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 osoba jer ih smatra odgovornim za nesreću u rudniku "Soko", kada je osam rudara poginulo i 20 povredjeno, kao i da je dostavilo sav materijal kojim raspolaže.

"Smatramo da su odgovorni jer se izvodjenje radova vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku 'Soko'", navela je državna sekretarka u tom ministarstvu Jovanka Atanacković u pisanoj izjavi.

Takodje, ministarstvo "smatra da postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog Ministarstva ili su odobrenja istekla", kao i da je "vršena tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo".

"Tužilaštvu su predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima kojima ministarstvo raspolaže o nesreći u rudniku 'Soko', uključujući i zapisnik rudarske inspektorke, jer želimo da se još jednom ispitaju sve okolnosti i da bi se utvrdila istina o nesreći", naglasila je Atanacković.

Ona je navela da je ministarstvo o sadržaju krivične prijave informisalo i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu "jer smatramo da najviše instance treba da ispitaju sve činjenice".

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je nedavno da će biti podneta krivična prijava za teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.