AAA

HRONIKA | 11.01.2023 16:15 > 11.01 16:18

Direktor rudnika Štavalj: Rudari ušli u neprovetrenu prostoriju, u stabilnom su stanju (VIDEO)

Direktor rudnika mrkog uglja "Štavalj" kod Sjenice Mensud Turković izjavio je danas da je grupa od šest rudara jutros ušla u nedovoljno provetrenu prostoriju, u jami na 210 metara ispod zemlje, u kojoj je bio povećan procenat ugljen-dioksida koji im je izazvao zdravstvene tegobe.

"Treća smena je iz te osnovne prostorije izašla bez problema. U tom delu su ranije završeni radovi na iskopavanju uglja pa je trebalo da se povlači oprema i prebaci u drugi deo rudnika. Rudari su došli da povlače opremu iz neprovetrene prostorije i nagutali se ugljen-dioksida jer je bio smanjen procenat kiseonika", rekao je Turković novinarima.

On je istakao da su četvorica rudara posle zdravstvenog pregleda puštena na kućno lečenje, a još se prati stanje dvojice radnika.

Po protokolu neophodno je da se po završetku radova prostorija sat vremena provetri, a rudarska inspekcija će, kako je rekao Turković, utvrditi ko nije proverio da li je prostorija provetrena.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović hitno je naložila vanredni inspekcijski nadzor o uzrocima i okolnostima zbog kojih je došlo do ugrožavanja zdravlja šestoro rudara u rudniku uglja "Štavalj".

U sjenički Dom zdravlja jutros su se javila šestorica rudara rudnika "Štavalj", sa simptomima trovanja gasom, a proizvodnja u tom delu rudnika je obustavljena.BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.