AAA

HRONIKA | 16.10.2017 11:50 > 16.10 12:02

Novi Sad: Uništene prekršajne presude protiv neonacista

Prekršajni sud u Novom Sadu uništio je spise predmeta i rešenje kojim je Nedeljko Pešić osudjen na 25 dana zatvora zbog napada na učesnike skupa "Stop fašizmu" u oktobru 2007. godine, saopšteno je na današnjem sudjenju u novosadskom Višem sudu.

Sudija Slobodanka Gutović rekla je na sudjenju da je na zahtev Višeg suda da im se dostavi rešenje protiv Pešića, iz Prekršajnog suda stigao odgovor da su spisi ovog predmeta "uništeni u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara".

Gutovićeva nije mogla da se izjasni da li su i presude Prekršajnog suda protiv ostalih učesnika napada na mirnu kolonu gradjana 2007. u Novom Sadu uništene, ali je iznela pretpostavku da se to dogodilo.

Nedeljko Pešić je 2007. zbog remećenja javnog reda i mira tokom skupa "Stop fašizmu" osudjen u Prekršajnom sudu na 25 dana zatvora i tu kaznu je odslužio.

Zbog ove presude Prekršajnog suda, Više javno tužilaštvo je odustalo od daljeg gonjenja Pešića za nasilničko ponašanje tokom incidenta 7. oktobra 2007.

Njemu i neformalnom vodji neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranu Davidoviću i dalje se sudi zbog izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Tokom današnjeg sudjenja prihvaćen je predlog Pešićevog i Davidovićevog branioca da se sasluša 12 pripadnika novosadskog i beogradskog odreda žandarmerije koji su tog dana obezbedjivali skup.

Nastavak sudjenja zakazan je za 7. decembar 2017. godine, a biće pušten i policijski snimak incidenta.

Inače, incident se dogodio 7. oktobra 2007, kada je tokom protestne šetnje učesnike skupa "Stop fašizmu" u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske i pored policijske zabrane.

Oni su prethodno zapalili navijačke baklje, dizali ruke u znak nacističkog pozdrava i uzvikivali parole poput "Vojvodina Srbija", "Srbija Srbima", "Ubi pedera" i "Ratko Mladić", a nekoliko učesnika šetnje bilo je povredjeno.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.