AAA

HRONIKA | 08.01.2018 14:05

Optužnica protiv policajaca u vreme paljenja ambasade SAD vraćena na doradu


Viši sud u Beogradu vratio je Višem javnom tužilaštvu optužnicu protiv petorice policijskih službenika koji su komandovali policijom 2008. kada je posle mitinga "Kosovo je Srbija" zapaljen ambasada SAD u Beogradu radi dopune istrage, saopštio je danas Viši sud.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogadu 22. decembra donelo je naredbu da Više javno tužilaštvo u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema naredbe suda donese naredbu o dopuni istrage radi boljeg razumevanja stanja stvari, da bi se ispitala osnovanost optužnice tog tužilaštva od 20. aprila 2017. godine.
Optužnicom se terete bivši policijski službenici Slobodan Vukotić, Stevan Bjelić, Mladen Kuribak, Zoran Rašković i Bojan Marković.

Oni se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotrebu službenog položaja.

"U naredbi ovog suda su navedene sve radnje koje je potrebno da Više javno tužilaštvo u Beogradu preduzme u okviru dopune istrage u cilju ispitivanja osnovanosti predmetne optužnice i postojanja opravdane sumnje da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret", navodi se u saopštenju.

Viši sud u Beogradu osudio je 14. novembra prošle godine, četvoricu optuženih za paljenje Ambasade SAD u Beogradu 2008, tokom protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, na uslovne kazne zatvora, dok je trojicu optuženih oslobodio.

Na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, osudjeni su Dragan Marinkov, Dejan Vučković i Marko Novitović, dok je Milan Tomas osudjen na pet meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Djordje Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović oslobodjeni su optužbe.

Tužilaštvo je teretilo optužene da su ispred tadašnje zgrade Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša, u centru Beograda, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su posle mitinga organizovano došli i gadjali zgradu kamenicama, bakljama i drugim predmetima, i izazvali požar.

Uslovne osude izrečene su jer je sud cenio to što su osudjeni mlade osobe i što je proteklo mango vremena od kada su učinili krivično delo, a da sudski proces nije bio odužen zbog njih.

Ambasade u Beogradu su napadnute 21. februara 2008. tokom protesta "Kosovo je Srbija", a u neredima posle mitinga povredjo je 78 gradjana i 52 policajca.

Insajder je u Serijalu "Nemoć države" 2009. godine objavio da je oko 18.25 policiji naredjeno da se povuče i time omogućeno huliganima da pola sata neometano napadaju i pale ambasade SAD i Nemačke.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.