AAA

HRONIKA | 08.05.2018 15:35

Tužilštvo: Policajac dobio uslovnu kaznu za Savamalu

Više javno tužilaštvo danas je u Beogradu u slučaju Savamala zaključilo sporazum sa policajcem Goranom Stamenkovićem o priznanju izvršenja krivičnog dela nesavestan rad u službi i tim sporazumom je predvidjena uslovna kazna.U saopštenju Tužilaštva navedeno je da je "predmet dostavljen Višem sudu u Beogradu radi zakazivanja ročišta o odlučivanju o sporazumu".

U odnosu na deo postupka u kome su i dalje NN izvršioci, a vezano za dogadjaje iz Hercegovačke ulice predmet je vraćen na postupanje Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu jer se u konkretnom slučaju radi o krivičnim delima iz njihove nadležnosti, navelo je Više javno tužilaštvo.

Prvo osnovno javno tužilaštvo je 23. aprila Višem javnom tužilaštvu prosledilo krivičnu prijavu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije protiv Gorana Stamenkovića koji je bio šef smene dežurne službe beogradske policije kada su rušeni objekti u Savamali pre dve godine.

U noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su gradjanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Gradjani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika gradjana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je "iz vrha" policije službenicima naredjeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da gradjani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Utvrdjeno je da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi", a rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.