AAA

HRONIKA | 26.09.2018 13:45 > 26.09 13:54

Ministar odbrane Srbije novčano kažnjen jer nije dao informacije organizaciji Crta

Presudom Prekršajnog suda u Beogradu ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je novčano kažnjen kao odgovorno lice u Ministarstvu odbrane Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA), je organizaciji Crte nije poslat odgovor na zahteve upućene po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja.

Crta je danas saopštila da je Vulin novčano kažnjen sa 10.000 dinara i obavezan da plati 1.000 dinara troškova prekršajnog postupka.

Crta je tražila informacije o sukobu s policijom, u koji su bili uključeni Andrej Vučić, Predrag Mali i Vojna policija tokom Parade ponosa u Beogradu 2014. godine. 

Ministarstvo odbrane VBA nije u roku predvidjenim Zakonom dostavilo tražene informacije niti je donelo rešenje kojim je zahtev odbijen.

"Ova presuda je važna jer šalje poruku da se ne može na osnovu samovolje odlučivati da li javnost ima pravo da zna kako postupaju državni organi", naveo je programski direktor Crte Raša Nedeljkov, tražilac informacija koje nije dobio od Ministarstva.

On je dodao da "Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja garantuje gradjanima da imaju pravo na uvid u rad državnih organa i propisuje koje su informacije od javnog značaja".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.