AAA

SVET | 15.04.2019 19:55 > 16.04 11:29

Porodica Pino daje 100 miliona evra a porodica Arno 200 miliona za obnovu Notr Dama (VIDEO)


Pariski vatrogasci saopštili su sinoć da su posle nekoliko sati gašenja požara u katedrali Notr Dam uspeli da sačuvaju konstrukciju zdanja u celini, javila je agencija Frans pres.

"Možemo da kažemo da je konstrukcija Notr Dam spasena u celini", izjavio je komandant vatrogasne brigade Žan-Klod Gale i dodao da je vatra stišana.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Loran Njunez izjavio je da i dalje postoji izuzetan oprez ali je dodao da je sad optističniji.

Vatrogasci su naveli da će ostati da gase požar tokom noći.

Prema preliminarnoj istrazi, izgleda da je požar slučajno izbio.

Požar je prvo zahvatio potkrovlje, a urušio se deo krova i vrh tornja koji su držala četiri stuba visine 93 metra.

Gradnja katedrale posvećene Bogorodici Mariji počela je 1163. godine za vreme biskupa Morisa de Silija. Gradnja je trajala gotovo dva veka, a prva velika restauracija crkve bila je od 1844. do 1864. godine.

"Strašan požar", izjavila je gradonačelnica Pariza An Idalgo koja se nalazi na licu mesta kao i nekoliko hiljada ljudi koji su se okupili na obližnjem mostu u samom srcu glavnog grada Francuske.

Požar je izbio tokom nedelje uoči Uskrsa, a vatrogasci smatraju da je vatra povezana s radovima renoviranja katedrale.

Gust dim izlazi iz zdanja koje je zahvaćeno impresivnim plamenom. Mnogi francuski mediji na internetu uživo prikazuju snimke i fotografije.

Gradske vlasti su navele da je posebna misija zadužena za spasavanje vrednih umetničkih dela u katedrali.

Oko 13 milona turista godišnje poseti katedralu, u kojoj se svakodnevno služe mise.

Zdanje u stilu gotike nalazi se u četvrtom arondismanu Pariza, u srcu glavnog grada kod reke Sene.

Gradnja katedrale posvećene Bogorodici Mariji počela je 1163. godine za vreme biskupa Morisa de Silija. Gradnja je trajala gotovo dva veka, a prva velika restauracija crkve bila je od 1844. do 1864. godine.

Zvona katedrale su se izmedju ostalog oglasila i za pobedu u Kosovskom boju i na 800. godišnjicu.

Viktor Igo je ovekovečio katedralu u romanu "Bogorodična crkva u Parizu" (1831), priči o zvonaru Kvazimodu.

Notr Dam je najpoznatija katedrala u Francuskoj, posle katedrala u Rensu, Strazburu, Šartru, Boveu i Amijenu.Porodica Pino izdvaja 100 miliona evra za obnovu katedrale

Porodica francuskih industrijalaca Pino, koja predsedava grupom Kering, izdvojila je 100 miliona evra za obnovu katedrale Notre Dam u Parizu, izjavio je danas generalni direktor Keringa Fransoa-Anri Pino.

"Ova tragedija pogadja sve Francuze i sve one kojima je stalo do duhovnih vrednosti... Svako želi da što pre oživi ovaj dragulj našeg nasledja", navodi se u saopštenju Pinoa, koji je na čelu porodičnog holdinga osnovanog 1963. godine.

On je naveo da je iznos od 100 miliona evra doprinos naporima za potpunu rekonstrukciju katedrale.

Požar, koji je buknuo juče, razorio je spomenik gotske arhitekture, ali su vatrogasci saopštili da su uspeli da sačuvaju konstrukciju zdanja.

LVMH i porodica Arno poklanjaju 200 miliona evra za obnovu Notr Dama

Francuska grupa LVMH i porodica Arno saopštili su danas da poklanjaju 200 miliona evra fondu za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu.

"Porodica Arno i grupa LVMH… pridružuju se rekonstrukciji ove izuzetne katedrale, simbola Francuske, njenog nasledja i jedinstva", navodi se u saopštenju modnog giganta LVMH i porodice Arno.

Porodica francuskih industrijalaca Pino, koja predsedava grupom Kering, prethodno je izdvojila 100 miliona evra za obnovu katedrale.

Požar, koji je buknuo juče, razorio je spomenik gotske arhitekture, ali su vatrogasci saopštili da su uspeli da sačuvaju konstrukciju zdanja.

Putin ponudio pomoć najboljih ruskih stručnjaka

Ruski predsednik Vladimir Putin je posle tragedije koju je izazvao požar u Notr Damu u Parizu ponudio pomoć "najboljih ruskih stručnjaka" za obnovu katedrale.

Putin je uputio pismo podrške francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i celom francuskom narodu.

"Notr Dam je istorijski simbol Francuske, neprocenjivo bogatstvo evropske i svetske kulture i jedno od najvažnijih mesta hrišćanske vere", navodi se u Putinovom pismu.

Kako je saopštio Kremlj, Putin je naveo da "Rusi osećaju bol u srcu zbog tragedije koja se sinoć desila".


povezane vesti:

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.