AAA

SVET | 01.06.2019 17:20 > 01.06 17:20

Zvanično optužen kapetan broda uključenog u nesreći na Dunavu


Madjarsko tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv kapetana broda Viking Sigin koji je bio uključen u sudar sa brodom sa južnokorejskim turistima na Dunavu i odredilo mu 30-odnevni pritvor. 

Kapetan broda, 64-godišnji Ukrajinac, izašao je danas pred sud u Budimpešti, rekao je portparol suda.

On je ranije bio priveden u okviru istrage za "krivični nemar na javnom plovnom putu" otvorene posle nesreće koja se dogodila u sredu. 

Sudija je rekao da kapetan može da bude pušten uz kauciju ukoliko nosi uredjaj za praćenje i ostane u Budimpešti, ali tužilaštvo se žalilo na tu odluku te je on za sada zadržan u pritvoru, prenosi AP.

Veći brod kojim je upravljao ukrajinski kapetan udario je u sredu uveče u manje plovilo za razgledanje koje je išlo u istom pravcu i u kome je bilo 33 južnokorejskih putnika i dva madjarska člana posade. Nesreća se dogodila u centru Budimpešte kod parlamenta.

Madjarska policija ranije je saopštila da otvara krivičnu istragu o brodolomu u kojem je poginulo sedam južnokorejskih turista, 21 se vodi kao nestalo i za njima se još traga, a sedam je spaseno.

Advokat kapetana Balaš tot rekao je novinarima po izlasku iz suda da njegov klijent za sada ostaje u zatvoru, zbog žalbe tužilaštva na odluku o puštanju na slobodu uz kauciju. 

Advokat je u petak predstavio kapetana kao iskusnog profesinalca koji je pratio sve propise i koji je potpun skrhan zbog nesreće. 

Istražitelji pokušavaju da utvrde okolnosti pod kojima se brod od 135 metra udario u 26 metra dugi brodić za razgledanje na rutinskoj plovidbi Dunavom u centru Budimpešte. Brodić se prevrnuo i potonuo za sedam sekundi u sredu uveče, prenosi Frans pres

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.