AAA

SVET | 17.08.2019 15:30 > 17.08 15:30

Njujorška policija uhvatila čoveka koji je loncima izazvao zatvaranje podzemne železnice


Njujorška policija je danas saopštila da je uhvatila čoveka za koga se sumnja da je u stanici podzemne železnice ostavio dva "ekspres-lonca" od kojih se prave bombe kućne izrade.

To je u petak izazvalo evakuaciju glavne stanice podzemne železnice Njujorka na Menhetnu i poremećaj ostalog saobraćaja usred jutarnje gužve.
Vlasti su potom utvrdile da u "ekspres-loncima" nije bilo eksploziva.

Šef detektiva Dermot Ši je objavio da je na snimku kamere za nadzor taj čovek viđen kako drži jedan od "ekspres-lonaca" i da je zato pritvoren.

Policija je saopštila da su i kamere u blizini Svetskog trgovinskog centra snimile čoveka s kolicima, koji je postavio lonce na dva mesta u stanici podzemne železnice. 

Treći "eskpres-lonac" je u petak nađen tri kilometra dalje, na ulici, na nekoliko blokova od Svetskog trgovinskog centra i Njujorške berze, što je pokrenulo još jednu policijsku istragu.

Desetine sumnjivih predmeta svakodnevno se prijave u Njujorku, ali blizina mesta terorističkih napada 11. septembra 2001. godine izaziva posebno veliku nervozu i gradjana i vlasti.

Tokom Bostonskog maratona 2013. godine "ekspres-lonci" puni eksploziva ubili su tri osobe, a stotine ranili kada ih je detonirao par islamskih ekstremista. U septembru 2016. godine, bomba te vrste je na Menhetnu ranila 30 ljudi, a takvih slučajeva je bilo još u SAD, delom u ime al-Kaide i Islamske države.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.