AAA

SVET | 15.08.2020 14:45 > 15.08 14:45

Supruga stradalog beloruskog demonstranta veruje da ga je ubila policija

Supruga stradalog beloruskog demonstranta izjavila je danas da ne veruje u zvanični izveštaj da je Aleksander Tarajkovski poginuo kada mu je u ruci eksplodirala bomba koju je nameravao da baci na policiju, već tvrdi da ga je ubila policija.

Elena German je danas, nekoliko sati pre sahrane njenog 34-godišnjeg partnera, izjavila za Asošiejted pres da je sigurna da ga je ubila policija.
Tarajkovski je poginuo u ponedeljak, tokom protesta u centru Minska koji su izbili zbog neslaganja sa zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora prema kojima je autoritarni predsednik Aleksandar Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, osvojio šesti mandat.

German je tek u petak bilo dozvoljeno da poseti mrtvačnicu i vidi telo svog supruga, koji je stradao četiri dana ranije.

Ona je rekla da ne veruje da je držao eksploziv u ruci.

"U predelu grudi postoji šav, ali i crna modrica koja je mala ali smo je primetili. Ruke i noge su mu potpuno netaknuti, nema čak ni modrica", rekla je ona.

"Očigledno je da je to bio hitac u grudi", rekla je.

Belorusko ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je da dodatno komentariše situaciju, posle prvobitne tvrdnje da je jedan demonstrant umro od ručne bombe.

German je rekla da će tražiti potpunu istragu, pozvala je belorusku organizaciju za ljudska prava da joj pomogne i istakla da želi da medjunarodni eksperti učestvuju u istrazi.

"Osećam se besno i ljuta sam. Zato želim pravdu", rekla je.

"U stvari, jako se bojim. Ostala sam bez podrške", dodala je.

Ona je rekla da je njen suprug naporno radio popravljajući automobile i da ni njega, ni nju, ni njegove kolege nije interesovala politika sve do poslednjih predsedničkih izbora.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.