AAA

SVET | 26.09.2020 10:15 > 26.09 10:15

Napad u Parizu teroristički, osumnjičeni nije bio na listi ekstremista


Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma otvorilo je istragu o ranjavanju dve osobe nožem u Parizu, ispred zgrade nekadašnje kancelarije satiričnog časopisa "Šarli ebdo".

U odvojenim akcijama policije uhapšene su dve osumnjičene osobe, nedugo posle napada u petak u kojem su dve osobe ranjene nožem.
Glavni osumnjičeni za napad u petak, bio je hapšen pre mesec dana zbog nošenja šrafcigera, ali nije bio na listi radikalnih islamista, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Mladić koji je u Francusku došao pre tri godine kao maloletnik bez pratnje, uhapšen je nedaleko od mesta napada. Na tom mestu su desetine ljudi ubijene 2015. godine, u napadu islamskih ekstremista na redakciju časopisa "Šarli ebdo".

Darmanen je kazao da je mladić očigledno došao iz Pakistana, ali da njegov identitet još nije potvrdjen.

"Očigledno je u pitanju akt islamskog terorizma. Imamo malo sumnje u to. To je novi krvav napad protiv naše zemlje, protiv novinara, protiv ovog društva", naveo je Darmanen.

Tužilac za borbu protiv terorizma Žan-Fransoa Rikard izjavio je prethodno da vlasti sumnjaju da je terorizam motiv napada zbog mesta i vremena izvršenja, ispred nekadašnjeg sedišta časopisa "Šarli ebdo", u vreme kada se osumnjičenima za taj napad iz 2015. godine sudi širom Pariza.

Rikard je kazao da napadač nije poznavao dve ranjene osobe, ženu i muškarca koji su bili na pauzi ispred firme za produkciju dokumentarnih filmova u kojoj rade.

Francuski premijer Žan Kasteks rekao je da životi ranjenih nisu bili ugroženi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.