AAA

SVET | 12.05.2021 16:50 > 12.05 18:01

Radovan Karadžić će u Velikoj Britaniji izdržavati zatvorsku kaznu

Velika Britanija je prihvatila da se na njenu teritoriju radi izdržavanja kazne dovede bivši vodja bosanskih Srba Radovan Karadžić, osudjen u Haškom sudu na doživotni zatvor zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, saopšteno je danas u Londonu.

Karadžić (75) je zasad u pritvornom centru UN u Hagu.
On čeka da bude prebačen u zatvor koji se nalazi van Holandije, gde će izdržavati kaznu, izmedju ostalog za svoju ulogu u masakru u Srebrenici za vreme bosanskog rata (1992-1995), prenosi agencija Frans pres.

"Radovan Karadžić jedna je od retkih osoba koja je proglašena krivim za genocid. On je odgovoran za masakr muškaraca, žena i dece za vreme genocida u Srebrenici i učestvovao je u nastavku opsade Sarajeva sa svojim bespoštednim napadima na civile", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

Rab je rekao da Britanci treba da budu ponosni na britansku podršku hapšenju Karadžića i njegovom dovodjenju u zatvorsku ćeliju koja ga ćeka, i da je Britanija podržavala potragu za pravdom za te gnusne zločine 30 godina.

Žalbeno veće medjunarodnog suda u Hagu pravosnažno je u martu 2019. osudilo bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. Time je pooštrena kazna kojom je Haški triubnal, u martu 2016, Karadžića prvostepeno osudio na 40 godina zatvora.
Pored genocida, Karadžić je osudjen za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.
Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Posle smrti bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2006. godine, Karadžić je najviši zvaničnik koji je morao da odgovara za rat u Bosni, navodi Frans pres. Uhapšen je 2008. posle 13 godina skrivanja, pre nego što je predat Haškom tribunalu.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal podigao je u julu 1995.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.