AAA

SVET | 26.07.2021 23:00 > 26.07 23:00

Vodeći kriminalac Haitija ožalio ubijenog šefa države, obećao osvetu


Više od 1.000 ljudi okupilo se u ponedeljak oko jednog od najzloglasnijih vođa bandi na Haitiju i na njegov poziv ožalilo ubijenog šefa države Žovenela Moiza.

Odeveni u belo, klicali su Džimiju Čeriziji, bivšem policajcu koji vodi "G9" udruženje devet bandi koje su zvaničnici optužili za skok nasilja i otmica poslednjih meseci.
"Svi treba da sačekaju moju naredbu pre no što odgovorimo na ubistvo Žovenela Moiza", rekao je Čerizi koga zovu "Barbekju" (Roštilj) i za koga policija kaže da je organizator nekoliko nedavnih masakra stanovnika područja kojima upravljaju druge bande.

U belom odelu, s crnom kravatom, on je u masi u siromašnom primorskom kvartu glavnog grada Port-o-Prensa klečao pred velikim portretom ubijenog predsednika i prvi zapalio sveću dok je s kamiona treštala muzika.

"Nema pravde, nema mira!", uzviknuo je potom bandit.

Masa je pevala i igrala oko lomače u koju su po lokalnom običaju bacali so za mrtve. Mnogima su lica bila pod maskama da ih ne bi prepoznali.

Moiz je s više metaka ubijen tokom napada na njegovu privatnu kuću 7. jula, a njegova supruga teško ranjena. Od tada je uhapšeno 26 ljudi, uključujući 18 bivših vojnika iz Kolumbije. Policija i dalje traga za osumnjičenima, uključujući jednog bivšeg vođu pobunjenika i bivšeg haićanskog senatora.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.