AAA

SVET | 06.02.2023 19:20 > 06.02 19:20

Žena iz Baltimora uhapšena zbog planiranja napada na elektromrežu

Žena po imenu Sara Bet Klendanijel (Sarah Beth Clendaniel) lišena je slobode, jer jer zajedno sa jednim neonacističkim liderom sa Floride planirala napade na nekoliko trafo-stanica u reonu Baltimora, grada u kojem živi, rekli su danas američki zvaničnici.

Njeno hapšenje poslednje je u nizu širom zemlje, nakon upozorenja vlasti da bi električna mreža u Americi mogla biti meta domaćih terorista.
Nije najjasnije da li Klendenijel ima advokata koji bi govorio u njeno ime.

Prema policijskoj prijavi koja je danas otpečaćena, Klendenijel je sa Brendonom Raselom (Brandon Russell), koji je nedavno uhapšen na Floridi, skovala zaveru da onesposobni elektromrežu "snajperskim napadima" u želji da "potpuno uništi čitav ovaj grad".

Deo dokumentacije iz prijave je i fotografija žene koju su vlasti identifikovale kao Klendenijel, u maskirnoj uniformi sa svastikom i automatskom puškom.

Rasel ima dugu istoriju veza sa rasističkim i grupama sa nacističkim nazorima, a od ranije je imao planove za napade na američku infrastrukturu, navodi se u prijavi. Nije jasno ni da li on ima advokata.

Na konferenciji za novinare na kojima je obznanjeno hapšenje, vlasti nisu želele da objasne kako bi planirani napad mogao da ispuni rasističke motive, ali su ukazale na to da su osumnjičeni želeli da privuku pažnju za svoje ciljeve.

Poslednjih meseci izvedeno je više napada na električne podstanice u Severnoj Karolini na istoku SAD i u državi Vašington na severozapadu SAD. Napad u Severnoj Karolini ostavio je veliki broj potrošača bez struje danima, a onaj u Vašingtonu izveden je tokom božićnih praznika.

U toj saveznoj državi, dva čoveka su uhapšena zbog napada na podstanice, a jedan od njih je izjavio da je motiv bio kriminal.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.