AAA

SVET | 06.02.2023 22:00 > 06.02 22:00

Vlasti Ohaja oslobađaju hemikalije iz iskliznulog voza, evakuacije uz upozorenje da preti smrt

Vlasti američke države Ohajo planiraju da oslobode hemikalije iz pet teretnih vagona koji su kod granice sa Pensilvanijom iskliznuli iz šina i prete da eksplodiraju, pa su danas poručile svima koji žive u okolini da se odmah evakuišu ili se suoče s mogućnošću da umru.

Guverner Ohaja Majk Devajn (Mike Dewine) naredio je evakuaciju iz oblasti udesa voza do kojeg je došlo u petak uveče po lokalnom vremenu, i dodao kako vlasti veruju da su skoro svi otišli iz zone opasnosti, ali da snage bezbednosti ipak idu od vrata i kucaju još jednom pre no što vinil hlorid bude ispušten iz vagona.
"Morate otići, prosto morate. Ovo je pitanje života ili smrti", rekao je Devajn na konferenciji za novinare pre kontrolisanog oslobađanja toksičnih materija u 15.30 po lokalnom vremenu, to jest u 21.30 po srednjoevropskom vremenu.

Predstavnik železničke kompanije Sadern relvej Skot Dojč (Scott Deutsch) rekao je da će oslobađanje preko dana omogućiti brže raspršivanje gasa i sprečiti da da vagoni eksplodiraju šaljući šrapnele i druge krhotine na sve strane.

"Ne možemo kontrolisati gde će sve to da odleti", dodao je Dojč i procenio da će oslobađanje gasa potrajati jedan do tri sata.

Mesto iskliznuća vagona veoma je blizu granične linije, pa su evakuacijom obuhvaćene i raštrkane naseobine u Pensilvaniji, uključujući mesto Ist Palestin sa 4.800 stanovnika kojima je još tokom vikenda rečeno da odu odatle dakle pre no što je danas odlučeno da se kontrolisano ispusti gas iz vagona.

Prisilne evakuacije u ovom selu počele su sinoć po lokalnom vremenu nakon što su vlasti dobile upozorenje da bi vagoni mogli da eksplodiraju pošto je u jednom vagonu zabeležena "drastična promena temperature".

Čak se i policija izmestila iz svog centra za komunikaciju u Ist Palestinu.

Policijska vozila, ratraci za sneg i vojna vozila iz sastava Nacionalne garde Ohaja blokiraju ulice i puteve koji vode u zonu opasnosti.

U žestokom sudaru do kojeg je došlo u petak uveče, sa šina je iskliznuo voz sa oko 50 vagona, uključujući 10 sa opasnim materijalom, a pet je prevozilo vinil hlorid.

Ova materija od koje se pravi polivinil hlorid, sastojak tvrde plastike, vezuje se za povećan rizik od raka jetre i drugih kancera, pokazuju podaci američkog Nacionalnog instituta za rak.

Federalni istražitelji su utvrdili da je do iskliznuća došlo usled mehaničkog problema sa osovinom jednog vagona.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.