AAA

SVET | 16.03.2023 09:35 > 16.03 09:36

Međunarodna agencija za atomsku energiju: Nestale dve i po tone uranijuma sa lokacije u Libiji

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je juče da je oko dve i po tone prirodnog uranijuma nestalo sa lokacije u Libiji.

Tokom posete u utorak inspektori te UN agencije su pronašli da nedostaje 10 kontejnera sa oko 2,5 tona prirodnog uranijuma u obliku concentrata uranijumske rude, na mestu gde su vlasti prijavile da su uskladišteni, napisao je generalni direktor Agencije Rafel Grosi u izveštaju zemljama članicama.
IAEA je navela da će sprovesti dodatne provere da razjasni okolnosti pod kojima je nestala ova supstanca i da utvrdi gde se trenutno nalazi. Nije navedeno o kojoj se lokaciji radi.

Libija je 2003. odustala od svog programa za razvoj nuklearnog oružja za vreme vladavine Muamera Gadafija. Posle njegovog svrgavanja 2011. i posle 42 godine njegove vlasti zemlja je zapala u veliku političku krizu sa rivalskim vlastima baziranim na istoku i zapadu zemlje, velikim brojem naoružanih grupa, i plaćenicima po celoj zemlji uz strano mešanje.

Dve vlade konkurišu za vlast, vladu čije sedište je u Tripoliju priznaju Ujedinjene nacije, a druga se nalazi na istoku i podržava je komandant Kalifa Haftar.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.