AAA

SVET | 12.01.2017 12:10 > 12.01 12:12

Brejvik kaže da ga je izolacija još više radikalizovala


Norvežanin Anders Bering Brejvik koji je ubio 77 ljudi u napadima 2011. godine rekao je danas na sudu da mu je izolacija u zatvoru naškodila i dovela do toga da postane još više radikalizovan.

Tridesetsedmogodišnji desničarski ekstremista nalazi se u samici od kada je osudjen na 21. godinu zatvora 2012. godine, a pred tročlanim sudskim većem u Skijenu smireno je govorio i žalio se da je primoravan da se do gole kože skine pred zatvorskim zvaničnicima čak i pet puta dnevno.

Brejvik je dao ovu izjavu trećeg dana sudskog postupka u kome se razmatra vladina žalba na sudsku odluku da njegova izolacija u zatvoru krši ljudska prava.

Obučen u crno odelo i kravatu Brejvik s bezizražajnim licem govorio je jasno bez emocija, i rekao da se slaže sa vladinim advokatima koji su upozorili da samoproklamovani neonacista postao još radikalniji u zatvoru.

"Oštećen sam izlacijom... i radikalizacija je posledica toga. Nisam povredjen malo, već sam jako oštećen", rekao je Brejvik.

Norveška se žalila na presudu suda u Oslu iz aprila prošle godine prema kojoj su prekršena ljudska prava u slučaju Brejvika koji je od od presude za ubistva i terorizam skoro u potpunoj izolaciji.

Brejvik (37), koji je 2011. ubio 77 osoba, tužio je norvešku vladu zbog "nehumanih uslova" u zatvoru i kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

On je na prethodnom sudjenju u Skijenu rekao da vlada pokušava da ga ubije držeći ga u izolaciji, ali da mu je nacistička ideologija pomogla da preživi.

Brejvik je na početku ovog žalbenog postupka u utorak uputio nacistički pozdrav, koji je koristio i na jednom ročištu prošle godine.

Osudjen je za terorizam i masovno ubistvo na maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora, a kazna može biti produžena dokle god se bude smatrao pretnjom po društvo, što će verovatno biti do kraja njegovog života.

Vlada smatra da je Brejvik opasan i da mora da ostane izolovan od zatvorenika u zatvoru sa visokim stepenom bezbednosti u Skijenu, gde se i održava ovo ročište.

Šest dana je izdvojeno za ovo ročište, a presuda se očekuje u februaru.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.