AAA

SVET | 17.05.2017 23:35 > 18.05 09:44

Studija: 32 miliona Amerikanaca se povremeno napija

Gotovo 32 miliona odraslih Amerikanaca je bar jednom u poslednjih 12 meseci popilo količinu alkoholnog pića koja se smatra preteranom, pokazuje studija Nacionalnog instituta za zdravlje.

"Ova važna studija pokazuje da veliki broj odraslih u SAD povremeno konzumira velike količine alkohola i ukazuje na opasnost povezanu sa takvim opijanjima", rekao je Džordž Kubl, direktor Nacionalnog instituta za prevenciju zloupotrebe alkohola i alkoholizam (NIAAA).

Od 90.000 Amerikanaca koji godišnje umru zbog alkohola, više od polovine, odnosno 50.000 umre od povreda zbog nesrećnih slučajeva u pijanstvu, ili zbog predoziranja velikom količinom alkoholnog pića.

Autori studije, objavljene u Američkom časopisu za preventivnu medicinu, opisuju napijanje kao povremeno konzumiranje četiri i više čaša alkohola za žene, a pet čaša i više za muškarce.

Sa tom popijenom količinom, u krvi bude viši od 0,8 grama alkohol po decilitru, što je legalni limit za vožnju u SAD.

Medjutim, po istraživanju, veliki broj Amerikanca popije i znatno više od tih četiri ili pet čaša u nekim prilikama, pri ekstremnim napijanjima, i navode da se ta pojava ne odnosi samo na srednjoškolce.

Istražitelji su ustanovili tri nivoa napijanja: za žene četiri do sedam čaša, zatim od osam do jedanaest čaša i više od dvanaest čaša. Za muškarce ta tri nivoa su od sedam do jedanaest čaša, deset do 14 i treći nivo je 15 čaša i više.

Rezultati studije takodje ukazuju da je u odnosu na prethodnu deceniju jasno povećan broj odraslih u SAD koji prekomerno piju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.