AAA

SVET | 22.08.2017 16:15 > 22.08 20:10

Osumnjičeni za napade u Španiji: Imam mozak operacije

Dvojica od četvorice osumnjičenih za napade u Kataloniji potvrdila su danas da je imam Abdelbaki Es Sati, hodža džamije u mestu Ripol koga je u obračunu ubila policija, bio "ideolog" i vodja islamskih terorista koji su počinili krvave atentate u Barseloni i Kambrilsu.

Prema njihovim rečima, imam je odgovoran za prošlonedeljne napade i planiranje novih.

Samo jedan od četvorice osumnjičenih priznao je pred Nacionalnim sudom u Madridu da je bio deo 12-člane terorističke ćelije.

Muhamed Hulija Kemal priznao je da je pripremao napade eksplozivom na spomenike i turističke znamenitosti u Barseloni, kao i da je imam planirao da se digne u vazduh.

Četvorica osumnjičenih za napade, Dris Ukabir, Muhamed Ala, Salh el Karib i Muhamed Huli Kemal, optuženi su za ubistva, delovanje u terorističkoj organizaciji, izazivanje haosa i rukovanje ekslozivom.

U napadu u istorijskom centru Barselone u četvrtak uveče poginulo je 13 osoba, a povredjeno 120 ljudi kada je kombi uleteo medju pešake u prometnoj ulici La Rambla. Policija je kasnije našla još jednog muškarca izbodenog u kolima koja je verovatno koristio napadač.

Policija je sinoć ubila Junesa Abujakuba, za koga tvrdi da je vozio kombi.

Nekoliko sati posle napada u Barseloni jedna osoba je ubijena, a šest je ranjeno u napadu automobilom na šetalištu u odmaralištu Kambrilsu, oko 120 kilometara južno od Barselone.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.