AAA

SVET | 25.11.2017 09:20 > 25.11 10:26

Egipatski borbeni avioni gadjali vozila napadača na džamiju


Borbeni avioni pogodili su nekoliko vozila korišćenih u napadu na džamiju na Sinajskom poluostrvu u kome je poginulo 235 ljudi, uništviši ih i ubivši sve putnike, saopštila je danas egipatska vojska.

U vojnom saopštenju je navedno da su vozila pogodjena u području napada na džamiju koji je izveden u petak u sinajskom mestu Bir al Abed, najsmrtonosnijem terorističkom aktu islamskh ekstremista u modernoj istoriji Egipta.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je teroristička organizacija Islamska država ranije najavljivala da će iskoreniti sufiste na Sinaju i u Egiptu, a u toj džamiji su se okupljali upravo sufisti.

Lokalna grana Islamske države širi pobunu na Sinaju gde se vladine snage bore već godinama protiv ekstremista. U džamiju koja je bila meta napada dolazili su sufisti, članovi mističnog pokreta islama koje ekstremisti smatraju hereticima.

Napadači su juče pucali na vernike za vreme tradicionalnih moltivi muslimana petkom u podne i aktivirali granate na raketni pogon, blokirajući izlazne puteve. U napadu je takodje ranjeno 109 ljudi.Taj napad je znak da egipatske vlasti nisu uspele da zastraše pobunjenike.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.