AAA

SVET | 12.03.2018 20:30

Mediji: Umro 'računovodja' Aušvica Oskar Grening


Osudjeni nacistički ratni zločinac Oskar Grening, nazvan "računovodjom Aušvica", umro je u 97. godini, javio je danas regionalni nemački list Hanoveriše Algemajne Cajtung pozivajući se na njegovog advokata.

Porptarol tužilaštva u Hanoveru rekao je za Frans pres da ih je advokat obavestio o smrti Greninga koji je 2015. godine osudjen na četiri godine zatvora zbog "saučesništva" u smrti 300.000 Jevreja, ali nije mogao zvanično tu informaciju da potvrdi.

On je odbacio svaku svoju umešanost u masovna ubistva, a sortirao propcenjivao novac i dragocenosti oduzete logorašima, i slao ih u Berlin.

Grening je umro pre nego što je počeo da izdržava kaznu na koju je osudjen.

Prema nemačkom listu "Špiglu" (Spiegel) on je umro 9. marta u 97. godini, a vest je objavljena danas.

Nekadašnji esesovac i "računovodja" u logoru Aušvic ostao je na slobodi posle izricanja kazne zbog rasprave da li je u stanju da je izdrži.

Vrhovni sud u Nemačkoj krajem decembra prošle godine je odbacio njegovu žalbu i naveo da je sposoban da služi kaznu uprkos starosti, kao i da će u zatvoru dobijati odgovarajuću zdravstvenu negu. Molba za pomilovanje upućena u januaru zbog njegove starosti je takodje odbijena.

Sudjenje nekadašnjem računovodji Aušvica odvijalo se u okviru zakasnelih procesa koji se tiču nacizma. Pored Greninga, sudilo se još Hubertu Cafkeu, Džonu Demjanjuku i Rajnholdu Haningu, koji su osudjeni.

On je veorvatno bio poslednji preživeli nacistički ratni zločinac kome je bilo sudjeno.

Osudjeno je manje od 50 od ukupno 6.500 pripadnika SS-snaga koji su bili na službi u Aušvicu, objavio je "Špigl".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.