AAA

SVET | 23.03.2018 12:50 > 23.03 21:26

U napadu u Francuskoj ubijene tri osobe, a ranjeno najmanje 10

Naoružani muškarac je danas u supermarketu na jugu Francuske ubio tri osobe i ranio najmanje još deset, pre nego što je policija upala i ubila ga, saopštile su vlasti.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerar Kolom potvrdio je da je policija ubila napadača i da je on pre toga tokom dana ubio tri osobe koje je držao kao taoce, navodi Asošiejted pres.

Ekstremistička grupa Islamska država preuzela je odgovornost za današnji napad na jugu Francuske, prenosi Asošiejted pres.

Prema rečima francuskih zvaničnika, napadač Reduan Lakdim (26), sitan kriminalac koji je bio pod policijskim nadzorom jer je smatran za radikalnog, najverovatnije je jutros oteo automobil po izlasku iz grada Karkasona i ubio jednu osobu u tom vozilu.

Kako je naveo francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolom, Lakdim je potom pucao u grupu policajaca, a zatim uzeo taoce u supermarketu u obližnjem mestu Treb, gde je ubio još dve osobe

Policijski funkcioner Iv Lefevr rekao je prethodno da je napadač jutros ispalio šest hitaca na policajce koji su se vraćali s trčanja i da je jedan od njih pogodjen u rame, ali da nije teže povredjen.

Osumnjičeni je potom ušao u supermarket u obližnjem mestu Treb, oko 100 kilometara od Tuluza i uzeo za taoce još uvek nepoznat broj ljudi.

Posle više sati pat pozicije, policija je upala u objekat.

Tužilac: Napadač se predstavio kao vojnik Islamske države

Čovek koji je ubio troje ljudi danas u napadu na jugozapadu Francuske uzviknuo je "Alahu Akbar" i rekao da je "vojnik" Islamske države u trenutku kada je upao u samoposlugu, rekao je danas tužilac Pariza Fransoa Molen.

Napadač identifikovan kao 25-ogodišnji Raduan Lakdim rekao je da je spreman da umre za Siriju, tražio je oslobadjanje svoje braće pre nego što je pucao na jednog kupca i na jednog zaposlenog u prodavnici, koji su oboje umrli na licu mesta, rekao je Molen.

Prema navodima tužioca on je bio pod nadzorom obaveštajne službe i bio je naznačen kao radikalizovan zbog svojih veza sa "salafističkim pokretom".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.